Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Skor
Väskor

Den bästa skaljackan 

Rain-guide.jpg

Skaljacka är ett skal som skyddar mot regn, vind och smuts, jackan är ett multifunktionellt plagg som funkar året runt. Att välja rätt skaljacka, oavsett vad du ska ha jackan till, kan ibland verka komplicerat. När du väljer en skaljacka är det viktigt att hitta en som uppfyller dina behov och funktionaliteter. Den bästa skaljackan är funktionell på många sätt. Jackan ska ha ett tekniskt membran som är både vind- och vattentät, samtidigt som membranets funktion ska göra att jackan har god andningsförmåga.  Det bästa med skaljackor är att det är ett sådant plagg som kan användas flitigt året runt. Den passar lika bra till vardags- som fritidsaktiviteter som de gör i fjällen, i skogen och på sjön. Jackan är perfekt att använda för alla utomhusaktiviteter som vandring, fiske, en promenad med hunden eller för lek i parken med barnen. Oavsett om du ska åka ut till landet, promenera på stan, ut till sjöss eller ta några svängar i skidbacken fungerar skaljackan utmärkt. 

När du är ute och rör på dig aktivt så vill du ha en skaljacka som skyddar mot vind och regnväder men som samtidigt håller fukten och värmen borta från din kropp. Den är till för att användas i hårda påfrestningar men också för lättare aktiviteter i varierande väder, därför blir skaljackan så användningsbar.  Det bästa med skaljackan är att du kan själv avgöra hur varm eller sval du vill känna dig.  Med lager på lager principen kan du enkelt anpassa skaljackans skydd baserat på årstid, väder och aktivitet.

 

Här får du tips vad du ska tänka på när du ska välja skaljacka och vilka finesser den har. Du ska kunna använda skaljackan i många år, så ta dig tiden du behöver för att hitta den rätta jackan för just dig. Här hittar du våra skaljackor: Dam | Herr

1.  Ventilation

Ventilation i jackan är en viktig del. Ventilationen hjälper till att fukt och överskottsvärme inuti jackan tar sig ut. Ventilation kan man få genom andningsbara material, ventilationshål och dragkedjor. Ventilation och andningsförmåga är två faktorer som man ofta kollar på då man ska köpa skaljacka. Skillnaden är att andningsförmågan syftar på hur själva materialet släpper ut fukt, medan ventilation handlar mer om hur mycket luft som kan släppas igenom. En bra skaljacka har ventilationsdragkedjor under ärmarna som gör att du kan släppa ut överskottsvärmen. Membranet i jackan är också en viktig del eftersom det gör så att skaljackan släpper ut fukt och samtidigt andas.  

Se alla jackor med ventilerade-dragkedjor →

2.  Material / Vikt 

Materialet i en skaljacka har stor betydelse om jackan är bra eller mindre bra. Vårt bästa membran är Hypershell® Pro, med fluorkarbonfri BIONIC-FINISH®ECO för extra vattentålighet. 

Det är en fördel att välja en skaljacka som är lätt och som inte kräver någon större plats. Om solen tittar fram och du vill ta av dig jackan har våra skaljackor en låg vikt så att du enkelt kan transportera den i en ryggsäck. 

3. Fickor / Huva 

Praktiska fickor är en fördel när du ska välja skaljacka. Det är bättre att ha färre stora fickor än många små. Det är också bra att ha koll på vart fickorna är placerade på jackan. RevolutionRaces skaljackor har rymliga handfickor  och innerfickor med blixtlås, där du kan förvara nycklar, mobil eller hundgodis. Vissa av våra skaljackor har även bröstfickor och ärmfickor för liftkort. Tänk även på att välja en skaljacka som har en rymlig huva. En huva är det bästa sättet att skydda ditt huvud och nacke när du är ute i hårda väderförhållanden. Vi har även huvor som är anpassade för hjälmar, vilket är bra om du ska åka skidor eller när du utför bergsklättring. 

Kolla in jackguiden och ta reda på vad alla våra skaljackor har för egenskaper. 

4. Vattenpelare 

En vattenavvisande eller vattentät skaljacka är ett nödvändigt när du ska köpa din jacka. Hur vattentät jackan är mätts med hjälp av en vattenpelare.  Genom att mäta vattenpelare sätts tryck på jackans material för att se ur mycket det klarar av innan vatten tar sig igenom tyget. Ju högre vattenpelaren är, desto mer vatten kan materialet tåla. Det finns flera olika definitioner på vattenpelare och hur mycket jackan ska klara av för lätt regn till intensivt nederbörd. Vid kraftigt regn i få timmar eller riktigt länge i lätt regn ska du välja en skaljacka som har en vattenpelare mellan 8.000-12.000 mm. Vill du köpa en skaljacka som håller länge i kraftigt regn då ska du välja en skaljacka som har en vattenpelare över 12.000 mm. 

Till vattenpelare guiden →

Vattentät skaljacka 

När du rör dig aktivt bildar kroppens värme kondens mot insidan av jackan som måste släppas ut. Jackan behöver ha bra andasförmåga och ett membran som hjälper till att transportera bort fukt inifrån.  Samtidigt som membranet ska transportera bort vattenångan som bildas ska membranet även skydda mot vind och väta som kommer utifrån. När det pratas om vattentäta jackor och om funktionsmaterial är det membranet som avgör hur bra en skaljacka är. Membranet har tre egenskaper som testas och det är den bästa vattentätheten, den bästa hållfastheten och oftast den bästa andningen. Tänk på att funktionsplagg ska ha tejpade sömmar vilket betyder att sömmarna har täcks med en tejp på insidan för att inte släppa in vatten genom själva sömmen.

icon-checkmark.svg Vintersport

icon-checkmark.svg Allround

icon-checkmark.svg Ventilerar extremt bra

icon-checkmark.svg 4-vägsstretch för optimal passform

icon-checkmark.svg Hjälmkompatibel huva

icon-checkmark.svg Recco® reflektor

icon-checkmark.svg Vattenpelare: 15 000 mm

Cyclone Rescue Jacket 2.0 Dam.       Cyclone Rescue Jacket 2.0 Herr

man in forest standing in rain - cyclone rescue jacket green.jpg

woman in forest typhoon jacket and pants pink.jpg

Skaljackor för hiking

På en vandringsresa är det perfekt att ta med sig en skaljacka som är både vind-och vattentät. Vädret kan slå om väldigt fort på vandring, speciellt om du vandrar i alperna. En solig dag kan bli en blåsig och regnig dag på bara några timmar. När du ska ut och vandra så välj en skaljacka som har praktiska fickor där du kan lägga mobilen, fällkniven, liftkort eller kartan så att du snabbt och smidigt kan komma åt dina saker enkelt. På en vandring vill du helst slippa att bära på tunga och otympliga kläder som tar plats, det ska vara enkelt att packa ner och det ska ha liten packvolym. Det bästa med skaljackan är att jackan har låg vikt och är lätt och smidig, vilket är bra då du ska packa ner jackan i din ryggsäck. Vem vill inte känna sig snygg när man vandrar? Välj en skaljacka som har det lilla extra, coola detaljer, snygga färger och grym passform. Kolla in alla våra snygga svenskdesignade jackor och läs kundrecensionerna, vad våra kunder tycker om produkterna. Till sista: Ha kul på din vandring och koppla av i naturen - Luften är fri!

 

Skaljackor dam           Skaljackor herr

Skaljackor oavsett väder

Hitta din perfekta skaljacka oavsett vilket väder det är.  Skaljackan är det mest användbara ytterplagget i alla kategorier. Med en skaljacka kan du känna dig säker på att du är redo för alla äventyr och aktiviteter. En skaljackan ser även till att du är förbered för alla olika väder och vindar som du kan mötas av under din utomhusvistelse. Ett lätt men ändå skyddande lager är perfekt plagget för att hålla dig varm och skön när du åker skidor eller snowboard eller när regnet kommer när du är ute på en härlig vandring. Oavsett väderförhållandena eller vilken sport du utövar så har vi jackan som passar. Våra skaljackor för skidåkning, snowboard, löpning och vandring förbättrar din upplevelse i naturen.  Men andra ord är skaljackans säsong året runt. Lägg ner lite tid och energi på att hitta en bra skaljacka som passa för din användning, det vill säga rätt funktion och detaljer, kommer du kunna använda den för allt du önskar. En bra skaljacka gör dig förbered på de flesta aktiviteter och äventyr. 

Kolla in vårt utbud av skalbyxor för dam och skalbyxor för herr att få en ännu mer dynamisk kombination som håller dig bekväm för topp till tå under alla väderförhållanden.  

 

Väderguiden →

couple on hike in rainy weather cyclone rescue jacket blue and red.jpg

3 lagers skaljacka

Har du hört talas om två-lagersjackor och tre-lagersjackor? Det finns  olika typer av skaljackor som ofta benämns som två-lagersjackor och tre-lagersjackor vilket berättar hur jackan är konstruerad  och hur tjock eller tunn den upplevs. Som namnet betyder är två-lagersjackan uppbyggt av två lager, där membranet är ett lager och det yttre materialet är det andra. De två lagren är laminerade ihop och vilket betyder att du inte kommer kunna separera dem. Det yttersta skiktet är oftast tillverkade av nylon eller polyester.  Trelager betyder att man har ett yttermaterial + membran + en tunnare linning på insidan som alla tre lamineras ihop och blir till ett material. Tre-lagersjackan är extremt hållbar och helt klart den mest slittåliga. En tre-lagersjacka kommer hålla hela ditt friluftsliv och är perfekt för vandring, klättring och trekking. I en trelagersjacka läggs ett vanligt inre lager som skyddar membranet. Du kommer uppleva jackan som ett helt lager för att dessa tre lager lamineras tillsammans, vilket ökar slitstyrkan. 

Kolla även in vår lagerguide →

Shoppa 2-lagersjackor

Shoppa 3-lagersjackor

Vad gör skaljackan så bra?

Skaljackans främsta uppgift är att du ska kunna använda jackan i alla väder och när du rör dig aktivt. Skaljackans egenskaper gör att du kan både få ett skydd mot vind och väta utifrån men samtidigt att du känner dig torr och sval inifrån. Skaljackor är också väldigt lätta vilket innebär att du kan enkelt packa ner jackan i väskan på ett smidigt sätt. Ska du ut på en golfrunda, åka skidor på fjället, på en vandringstur eller bara ut och gå med hunden? Då är skaljackan det bästa valet, eftersom den passa till alla olika situationer och väder. Och kom ihåg: Ju tuffare och krävande aktiviteter du ska ägna dig åt desto tekniskt avancerad skaljacka kommer du behöva. Det är utmärkt att använda en tröja under jackan för att få extra värme när kylan kommer.  Kolla in alla tröjor. 

Shoppa multifunktionella skaljackor 

Shoppa dam   Shoppa herr

Shoppa multifunktionella skaljackor 

Shoppa dam   Shoppa herr

×