Klädvård

Vi rekommenderar att tvätta alla plagg innan användning då plagget kan innehålla överskottsfärg och stärkelse efter produktion. Överskottsfärg kan orsaka missfärgning av möbler och hud. Tvätta nya plagg separat för att förhindra att andra plagg missfärgas.

Följ alltid tvättrådet som står på tvättlappen i plagget så förlänger du plaggets funktion, form och livslängd. Tvätta inte dina funktionsplagg mer än nödvändigt det sparar på både miljö och plagg. Stäng alla dragkedjor, knappar och kardborrband och använd ett miljövänligt tvättmedel. Vi rekommenderar inte användning av sköljmedel till våra skalplagg då det sätter igen fibrerna och de ventilerar sämre.

Vattentät: Tyget räknas som helt vattentätt och har tätade sömmar. Särkilt anpassat för kraftigt regnväder.

Vattentålig: Tyget räknas som vattentätt, sömmarna är antingen tätade eller vikta för att förhindra läckage. Anpassat för regn eller snö.

Vattenavvisande: Tyget har ett impregnerat ytskikt som är vattenavvisande. Anpassat för lätt regn och fukt.


Plagg som innehåller ull behöver inte tvättas lika frekvent, oftast räcker det att vädra plagget då ull i sig självt är antibakteriellt. Ull tvättas i 30°C och torktumlas ej.


Skalplagg med skyddande yta: Torka av plagget om det blivit smutsigt istället för att tvätta i maskin och lufttorka eller använd torkskåp efteråt. Det är viktigt att återimpregnera dina skalplagg när du märker att det yttre skyddet börjar försämras, vattendropparna ska rinna av tyget utan att det drar åt sig fukt. Det finns flera olika impregneringsmetoder med spray eller impregnering i tvättmaskin. Följ respektive impregneringsmedels instruktioner för bästa skydd.


Friluftsbyxor med polyester/bomull: Tvätta byxan i 40° separat och undvik torktumling. Vill du ha byxan mer vattentålig kan du impregnera den i tvättmaskin med tvättmaskinsimpregnering eller med vax. Vid vaxning kan ljusa plagg bli lite mörkare i nyansen och ju mer vax desto mer vattentåligare blir plagget. Fördelen med vax är att det skyddar mot smuts och vatten och förlänger plaggets livslängd. Vax tvättas enkelt ur i tvättmaskin. Nikwax gör impregnering för tvättmaskin, vårt eget vax hittar du här.


Friluftsbyxor med vattentäta partier Följ tvättanvisningarna på plagget, kan impregneras med spray eller tvättmaskinsimpregnering.


Softshell plagg, Följ tvättråden i plagget och använd inte sköljmedel, det sätter igen porerna i plagget och det andas inte lika bra. Softshellplagg har en impregnerad yta för att göra ytan vattenavvisande och impegneringen slits bort vid användning och tvätt och behöver bättras på efter hand. Torka av plagget och tvätta vid behov och impregnera plagget för att behålla materialets egenskaper.


Fleece plagg Tvätta fleeceplagg med avigsidan ut och använd miljövänligt sköljmedel för att undvika statisk elektricitet i plagget. Följ tvättrådet i plagget.


Bomull och Bambu Följ tvättanvisningarna på plagget. Torktumla inte bomulls och bambuplagg då det finns risk att de krymper. Bambu har en silkesaktig yta och håller sig mjuk tvätt efter tvätt.