Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Black Week

Håll dig varm i
isolerande kläder

Oavsett vilken aktivitet du njuter av är det precis lika viktigt att hålla sig varm som att ha roligt - det är i själva verket livsviktigt. Läs vidare för att lära dig mer om kraften hos isoleringskläder vid kallt väder!

Dun vs syntet

Olika aktiviteter och väderförhållanden kräver olika typer av isolation. Såväl dun- som syntetfyllning har sina respektive fördelar och nackdelar värda att diskutera när valet av kläder inför nästa äventyr står i fokus.

Dunisolering

Dun är inte det samma som fjädrar. Det är ett naturligt material med fantastiskt värmande och ventilerande egenskaper som finns mellan fjädrarna och kroppen på fågeln. Dunet i kläderna samlas i kluster som dels hjälper till att behålla värmen samtidigt som det tillåter luft att röra sig fram och tillbaka, vilket hjälper dig att behålla en behaglig kroppstemperatur. Dunkläder är också fjäderlätta, de tynger alltså inte ner dig utan håller dig smidig och bekväm hela dagen lång. Dunkläder fungerar optimalt i torra förhållanden, en av dess nackdelar är att det tar längre tid för dun att torka och att dun har sämre motståndskraft mot fukt. De värmande egenskaperna hos dun beskrivs ofta med dess "fill power".

Kolla in våra dunplagg ›

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering har skapats av syntetiska fibrer vilka har formats till samma typer av kluster som de i dunplagg. Detta innebär att syntetisk isolering fungerar på samma sätt som dun, genom att se till att värmen håller sig nära kroppen. Kläder med syntetisk isolering kan ibland upplevas som något tyngre än dunkläder men är mycket mer motståndskraftiga mot fukt och torkar upp snabbare. 50-100 g/m² är vanligtvis tillräckligt med isolering för ett mellanlager medan 100-200 g/m² kommer hålla dig varm under de där riktigt kyliga dagarna.

 

Kolla in våra syntetplagg ›

Snabb överblick

Dunjackor
Ett naturligt material som andas samtidigt som den håller dig varm och flexibel.
Fördelar
+ Bibehåller värme
+ Lättviktig
+ Isolerar mycket bra
Nackdelar
- Mindre motståndskraftig mot fukt
Syntetiska jackor
Ett material som är optimalt för mer högintensiva aktiviteter, som håller dig varm och torkar upp snabbt.
Fördelar
+ Mer motståndskraftig mot fukt
+ Torkar upp snabbare
+ Effektivt vid högintensiva aktiviteter
Nackdelar  
- Väger mer än dun

flex-down-jacket-women-taking-a-walk-austria.jpg

Vad är fill power?

Fill power kan sägas skildra ett plaggs fluffighet och kvalitet, genom att den beskriver hur effektivt ett plagg bibehåller värme samtidigt som det fortsätter vara lättviktigt. Ju högre fill power desto varmare och fluffigare jacka. En hög fill power innebär att klustren av dun i fyllningen är fullt expanderade. Ett tips är att leta efter en jacka med en fill power på minst 550, då kommer plagget att upplevas både varmare och skönare.

Vad är fyllnadsvikt?

Fyllnadsvikten hos dunkläder beskriver hur mycket dun produkten innehåller. Precis som fill power spelar fyllnadsvikt en viktig roll i hur varmt och bekvämt ett plagg upplevs. Fyllnadsvikt ger en indikation på hur mjuk eller hur fast produkten är, samt hur enkelt plagget kan komprimeras. En lätt dunjacka är enklare att komprimera medan en tyngre jacka upplevs varmare.

Fillpower-chart.png

Dunisoleringstabell

För bättre förståelse kring de olika termerna vad gäller dunkläder och deras effekter på isolering - ta ett kik på denna tabell! På ena axeln har du fill power och på den andra graden av värme. Tabellen ger dig en bättre överlick över vilka typer av plagg som lämpar sig bäst för olika väderförhållanden. Ju högre fill power, desto varmare jacka.

Topp 5 isolerande kläder

Varmaste syntet temeratur-varmast.svg

Mongoose Kollektionen

Mongoose Jacket är den perfekta jackan för kyliga dagar. Den är varm, supersoft och har en syntetisk Hyperloft™ fyllning. En fluorkarbonfri DWR skyddar mot väta och jackan är utrustad med många fickor för förvaring.

Mongoose Skirt är det perfekta isoleringsplagget. Använd dem som ett värmande lager utanpå dina friluftsbyxor. 2 handfickor med blixtlås, knappstängning med sidodragkedja.

Mongoose Shorts är det perfekta isoleringsplagget. Använd dem utanpå dina friluftsbyxor eller som värmande mellanlager under dina skalbyxor. 2 handfickor med blixtlås, knappstängning med gylf.

Kolla in Mongoose Collection ›

Varmaste dun temeratur-varmast.svg

Igloo Jacket
Fill Power: 800
Fyllnadsvikt: 292,2g i storlek Medium (Herr)

Den varmaste jackan i RevolutionRace sortiment, IGLOO™ Jacket, är dunisolerad (RDS certifierad) och håller dig varm även under vinterns kallaste dagar. Den stora avtagbara huvan är hjälmkompatibel, de många fickorna inkluderar en liftkortsficka, en innerficka, två fleece-fodrade handfickor och två bröstfickor. Hypershell® Performance membran tillsammans med dunisolering garanterar ett effektivt skydd oavsett väder i vinter.

Kolla in Igloo Jacket ›

Varmare dun temeratur-varmare.svg

Flex Down Jacket
Fill Power: 650
Fyllnadsvikt: 100g i storlek Medium (Herr)

Flex Down jacket är gjord i ett 4-vägs stretchmaterial vilket gör den superbekväm och jackan blir extremt följsam under dina outdoor äventyr. Fyllningen är i RDS cerifierad dun och jackan är behandlad med en fluorkarbonfri DWR för vattenavvisning. Utrustad med 3 ytterfickor med blixtlås och 2 stora innerfickor.

Kolla in Flex Down Jacket ›

Varm dun temeratur-varm.svg

Helium Down Jacket
Fill Power: 600
Fyllnadsvikt: 96g i storlek Medium (Herr)

Helium Down Jacket är en lättviktsjacka med RDS certifierad dunfyllning. Jackan är mångsidig, komprimerbar, och har ett utmärkt värme - vikt förhållande. Passar de flesta outdoor aktiviteter.

Kolla in Helium Down Jacket ›

Varm syntet temeratur-varm.svg

Helium Puffy Jacket

Helium Puffy Jacket passar perfekt som ytterjacka under vår och sommar och som värmande mellanlager under vintern. Jackan har låg vikt och är lätt att komprimera. En fluorkarbonfri DWR gör den vattenavvisande. Puffy är både mångsidig och superskön, den blir snabbt ett favoritplagg.

Kolla in Helium Puffy Jacket ›

Vanliga frågor

icon-arrow-angle-right.svg  Vad är syntetiskt dun?

Dun är ett naturligt material som finns mellan fågelns fjädrar och dess kropp. Syntetiska material är skapade för att efterlikna känslan av dunkläder. Man kan säga att syntetiskt dun är ett tillverkat material vars huvudsyfte är att ge dess bärare samma känsla av värme och bekvämlighet som dun, men med vissa fördelar. En av dessa är att syntetdun är mer motståndskraftigt mot fukt.

 

icon-arrow-angle-right.svg  Hur tillverkas syntetisk isolering?

Syntetisk isolering är uppbyggt av sammanflätade polyester fibrer i olika storlekar, för att de ska efterlikna klustren av dun i dunkläder. Dessa kluster samverkar för att bibehålla värmen som vill lämna kroppen, vilket gör att du kan hålla dig härligt varm och bekväm.

 

icon-arrow-angle-right.svg  Kan syntetisk isolering hålla mig varm även om jag blir blöt?

En av fördelarna med syntetisk isolering är att den är grym på att hålla värme kvar nära kroppen även när materialet blir blött. Syntetiska material torkar också upp snabbare än dunplagg. Polyester, en av de vanligast använda materialen i syntetisk isolering, är vattenresistent. Det kan motstå lätt regn, men kom bara ihåg att det inte är vattentätt! För mer information om vattentäta och vattenresistenta kläder kan du kolla in vår Vattentäta Guide ›.

×