Fri frakt över 1000 SEK
Swish & faktura via Klarna
Förlängt öppet köp till 31/1-24
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Erbjudanden
Guider
image

Hur du klär dig för sommarvandring

Gör dig redo inför äventyr i varmt väder

Ta ett kik på våra tips kring värdefull utrustning att ha med sig på sin nästa sommarvandring innan du beger dig ut, så att du med lätthet kan njuta av den vackra naturen samtidigt som du kan känna dig trygg, säker och bekväm.

image

Den optimala outfiten för sommarvandring

Här har vi samlat all den utrustning som vi är säkra på kan hjälpa dig att få ut det absolut bästa av ditt sommaräventyr, oavsett vilken aktivitet du ger dig på!

icon-checkmark.svg  Keps - en keps skyddar dig mot såväl värmeslag som solbränna, samtidigt som den hjälper till att hålla solen borta från dina ögon.

icon-checkmark.svg  Scarf - genom att bära en scarf ("neck warmer") runt halsen på sommaren kan du skydda nacken från solbränna. Den hjälper också till att hålla din kroppstemperatur nere genom att fukten som samlas kan kyla ner dig. Vi rekommenderar att du väljer en ljust färgad scarf.

icon-checkmark.svg  Tunn överdel - en långärmad, tunn tröja skyddar din ömtåliga hud mot solens farliga strålar, men även mot skrapsår från buskar och ovälkomna gäster som fästingar och myggor. En lätt t-shirt med bekväm passform är också ett bekvämt alternativ. 

icon-checkmark.svg  Smidigt regnset - stoppa ner ett nedpackningsbart regnset i ryggsäcken så är du redo för alla slags svängningar i vädret!

icon-checkmark.svg  Byxor, shorts eller zip-offs - vanliga byxor skyddar dina ben mot skrapsår, medan shorts hjälper till att hålla din kroppstemperatur nere. Kolla in våra zip-off byxor, där du får båda slags byxor i ett enda plagg!

icon-checkmark.svg  Underkläder i bambu - komplettera din outfit med underkläder i bambu, dessa transporterar effektivt bort fukt så att du kan känna dig bekväm under alla slags aktiviteter en varm sommardag. 

icon-checkmark.svg  Strumpor - välj strumpor i ett snabbtorkande material som effektivt transporterar bort fukt. Strumpor i bomull är inte att rekommendera under varma dagar - du kan läsa mer om varför längre ner på sidan. Välj också strumpor i rätt storlek för att undvika skavsår.

icon-checkmark.svg  Skor - skoskav är lika med dåliga minnen, så den bästa investering du kan göra är att skaffa dig ett par riktigt bekväma skor för kommande äventyr! Välj skor som är både bekväma och vattentäta, utfall att du skulle bli överraskad av ett plötsligt skyfall!

Vi bad våra influencers guida dig rätt

— Vilket plagg är i din mening ett absolut måste att ha med sig på äventyret en varm sommardag? —

image

Jenny

@nocturnals_animals

"Gör dig redo för en dag av vandring! Jag älskar Breeze Tee 2.0 då den är lättviktig och andas bra. Adrenaline Outdoor Shorts ger mig en känsla av att ha ett andra lager hud. Tack vare dess stretchighet kan jag röra mig fritt, de är väldigt bekväma och har en god andningsförmåga. Den bästa outfiten för alla sommarturer!"

image

Estelle

@somewherewithestelle

"Jag älskar den här toppen (Sheep Sweater, men också Vagabond Tee) för att den är supermjuk, lätt och andas! De torkar också supersnabbt vilket är perfekt under en lång dagshike mitt i sommaren! Shortsen (Daybreak Shorts i Black och Olive Night) är väldigt stretchiga, de omfamnar kurvorna och trycker inte mot huden! Efter en hel dags vandring har inte shortsen rört på sig (de glider inte uppåt vilket är viktigt för att undvika irritation vid rörelse)! Materialet är slitstarkt, jag kan sitta på golvet utan att vara orolig för att skada byxorna. Materialet andas även och torkar fort.

image

Sergio Luna

@viajarandroll

“För äventyr i varmt väder har jag alltid på mig kläder som andas mycket bra, som är svala och som torkar snabbt - som Adapt Tee. Jag brukar också ha på mig en keps för att skydda mitt huvud och ögonen från direkt solljus.”

Risker under utevistelser på sommaren

Att spendera tid ute eller att vandra en varm sommardag kan vara både otroligt roligt men samtidigt farligt om man inte är försiktig. Du behöver vara medveten om solens faror, känna till tecknen på uttorkning samt ha kunskap i hur du kan hantera eventuella farliga situation som kan uppstår under din sommarvandring.

image

Solens starka strålar

icon-checkmark.svg  Ha på dig tunna och lätta kläder
icon-checkmark.svg  Använd solskyddsfaktor och smörj vid behov med svalkande krämer
icon-checkmark.svg  Drick vatten kontinuerligt

En rejäl solbränna kan leda till såväl obehag som en otrevlig upplevelse. För att undvika brännskador av solen se till att bära tunna, lätta, täckande kläder och glöm inte solkrämen! Smörj ordentligt ca 15 minuter innan du beger dig ut för bäst effekt - bättra på varannan timme på speciellt utsatta ställen som ansiktet, öronen, armar och ben. Tänk på att smörja oftare om du svettas mycket. Om du ändå skulle bli rejält solbränd måste du snabbt ta dig bort från solens farliga strålar. Genom att smörja med en svalkande lotion, ta en sval dusch och dricka mycket vatten kan du lindra bevären något. Låt huden vila innan du beger dig ut i solen igen och skydda redan solbränd hud extra noggrant.

Uttorkning

icon-checkmark.svg  Tidiga tecken är muntorrhet och trötthet
icon-checkmark.svg  Drick 0.5 l/timme i små klunkar och ät salta snacks
icon-checkmark.svg  Se även till att dina djurvänner har vatten att tillgå!

Undvik uttorkning genom att dricka rikliga mängder vatten när du spenderar mycket tid ute i värmen. Sikta på minst 0.5 liter vatten per timme under lågintensiva aktiviteter och öka vattenmängden vid mer högintensiva aktiviteter eller om det är väldigt varmt. Glöm inte dina djurvänner! Ta med extra vatten om du utforskar i sällskap av ett djur. Tecken på uttorkning liknar de tecken som visas om man dricker alldeles för mycket. Några exempel är huvudvärk, kramper och illamående. Tidiga tecken är bland annat muntorrhet och trötthet eller kraftlöshet. Ha alltid vatten nära till hands, men drick inte för mycket på en gång. Ett annat tips är att i ryggsäcken stoppa ner några salta snacks, så att du kan jämna ut kroppens elektrolytbalans vid behov. Våra ryggsäckar är utrustade med fack för vattenreservoarer, som i sin tur hjälper till att motverka uttorkning på ditt äventyr. Ta också ett kik på vår guide i hur du rengör vatten.

image
image

Värmeslag

icon-checkmark.svg  Tecken är förvirring, illamående och yrsel
icon-checkmark.svg  Undvik att vandra när solen står som högst
icon-checkmark.svg  Vatten! För att såväl dricka som svalka av dig med

Tecken på värmeslag är intensiv huvudvärk, illamående, förvirring, hög kroppstemperatur och yrsel. Dessa symtom uppkommer vid extrem överhettning. Hjälp genast den påverkade personen (eller dig själv) till en svalkande plats i skuggan. Vatten kyler ner huden snabbt - om du har vatten nära till hands kan du blöta ner en buff och badda den mot pannan eller lägga den blöt runt halsen för att svalka ner den drabbade. Att ta ett dopp är givetvis ett effektivt sätt att dra ner kroppstemperaturen på! Kom ihåg att dricka vatten när de akuta symtomen avtagit. Värmeslag kan blandas ihop med lättare överhettning. Genom att behandla överhettning kan värmeslag undvikas. Undvik att vandra när solen står som högst och ha på dig en keps för att skydda huvudet och ögonen.

Mygg och fästingar

icon-checkmark.svg  Ha på dig tunna, lätta och täckande kläder
icon-checkmark.svg  Använd ett milt och naturvänligt myggmedel
icon-checkmark.svg  Kolla igenom huden efter varje tur ute

Mygg och andra insekter kan med enkelhet dra ner ens hiking-mood. Undvik deras sällskap genom att bära kläder i ljusa färger, då mörka material attraherar dessa små varelser lättare. Tänk på att täcka huden vid fotleder, fötter och halsen också. Genom att bära långärmat (men lättviktigt och ventilerande) tröjor och byxor kan du hålla de små krypen undan. Även mygg- och insektsmedel är effektiva, men tänk på att använda ett medel som är milt och snällt såväl mot dig som mot vår planet. Om det är möjligt, undvik att vara ute på deras favorittid, nämligen gryning och skymning. Kolla igenom huden efter varje tur ute och se till att vräka dem direkt om de hittat ett nytt hem på dig. 

image

Vad du bör tänka på när du klär dig inför sommaräventyr

Bomullsplagg

Bomull absorberar fukt. Under varma dagar kan den kvarstannande fukten hjälpa till att kyla ner dig, men under svalare dagar kan det leda till att du börjar frysa. Ha detta i åtanke när du väljer din nästa sommarvandrings outfit.

Plagg i syntetiska material

Syntetiska material är lättviktigt samtidigt som de andas bra. Polyester är väldigt bra på att transportera bort fukt. Tack vare detta kan fukten lämna din kropp och avdunsta istället för att bli kvar i plagget och på huden.

Plagg i ull

Ull är lika med vinter? Ull håller dig givetvis varm, men ull har också en fantastisk förmåga att låta fukt avdunsta till den kringliggande luften, vilket då även hjälper till att kyla ner dig när det är varmt.

Vilken färg ska man välja

Ljusa färger reflekterar solens strålar medan mörka absorberar dem. Mörka plagg ger dig i princip ett extra värmande lager. Alltså är det att föredra ljusa plagg på sommaren för att hålla sig något svalare. Vi rekommenderar vita, beigea eller ljust pastellfärgade plagg.

Ventilationsmöjligheter

Välj utrustning med integrerade ventilationsdragkedjor så att du själv kan bestämma när du vill ha ett större flöde av luft för att kylas ner. Löst sittande kläder kan också hjälpa med att hålla kroppstemperaturen nere och zip-off byxor är grymma då de kan gå från vanliga byxor till shorts på bara ett ögonblick.

De bästa vandringsbyxorna under utflykter i varmt väder

Det är inte alltid enkelt att veta hur man ska klä sig för vandringsturer i varmt väder, speciellt inte om man bor i områden där vädret kan vara lite oförutsägbart! Vi har alla tips du kan tänkas behöva för vandring i varmt väder.

image

Shorts

Det perfekta valet för riktigt varma dagar om du inte är rädd för vare sig insekter eller skrapsår. Våra shorts för vandring är slitstarka och multifunktionella. Visste du förresten att vissa av våra shorts kan användas som badbyxor?

Shorts för kvinnor    Shorts för män

image

Zip-off byxor

När du är osäker på vilken slags terräng eller väderförhållanden du kommer att stöta på är zip-off byxor det självklara valet. Om du är kall eller vandrar omkring bland vassa kvistar, behåll byxbenen på. Men om du plötsligt blir varm kan du ta av dem! Våra zip-off byxor har samma grymma funktioner som våra vanliga vandringsbyxor.

Zip-offs för kvinnor    Zip-offs för män

image

Tunnare vandringsbyxor

Vårt sortiment av vandringsbyxor består även av några lite tunnare godbitar. De är givetvis väldigt flexibla och lättviktiga men med extra funktioner så som flera fickor och vattentålighet. Perfekta för de där intensiva vandringsturerna när du vill ha något heltäckande nertill.

Tunnare vandringsbyxor

image

Vandringsbyxor med ventilation

Vi erbjuder mängder med byxor med integrerade ventilationsmöjligheter. Ventilationsdragkedjorna låter luften flöda fritt när du behöver det som mest. Dra helt enkelt ner ventilationsdragkedjorna när du känner dig varm!

Byxor med ventilation

Tips för oförutspådda väderförändringar

Sommaren är fantastisk, men den kan ibland även upplevas något oberäknerlig. Vädret kan skifta från strålande sol till hällregn på bara några minuter. Var redo för allt med vårt packbara, lättviktiga och lätt-att-ta-på-sig Typhoon Set. De långa dragkedjorna på byxornas utsida gör att dem är superenkla att dra på sig om regnet överraskar, och lika lätta att dra av när solen åter tittar fram. När du inte längre vill använda dem, kan de snabbt och smidigt packas ner i sin egna ficka för förvaring. De tar i princip ingen plats i väskan!

Köp Typhoon-setet

×