Sök efter kategori, produkt, aktivitet...

Vattentäta och ventilerande kläder

Våra bästa regnjackor  Våra bästa regnbyxor

Skydd från de yttre elementen är nödvändigt när du är utomhus. Det viktigaste under alla väderförhållanden är vattentäta ytterkläder. En vattentät jacka och byxa är första steget för att hålla dig torr så att du kan fokusera på att ha kul ute. Här hjälper vi dig att förstå allt du behöver veta för att välja rätt jacka eller byxa.

vattenpelare-cyclone-dark-turquoise-new-size.jpg

Vattenpelare överblick icon-material-waterproof-02.svg

Vattenpelare, även kallat vattenpelartryck, är ett mått på hur högt vattentryck ett material klarar innan det släpper igenom vatten. Det förkortas ofta med VP eller WP. Vattenpelare beskriver vilket vattentryck i millimeter som materialet klarar av innan vattnet tränger igenom materialet. Tänk dig att man placerar en glastub på ett plagg och fyller på med vatten. När man har fyllt tuben upp till 15 000 mm, alltså 15 meter, så går vattnet igenom materialet. Då har plagget en vattenpelare på 15 000 mm.
 
Vattentäthet (mm)
Vädertillstånd
6 000 – 10 000 mm Tål lätt regn, måttlig snö, lätt tryck.
11 000 – 15 000 mm Måttligt regn, genomsnittlig snö, lätt tryck.
16 000 – 20 000 mm Klarar långa turer i kraftigt regn, våt snö, lite tryck.
20 000 mm + Klarar kraftigt regn, våt snö, med högt tryck.

Vi testar alla vattentäta plaggs vattenpelare i ett lab och märker dem med vattenpelare för att du enkelt ska få en överblick av hur vattentät just det plagget är. Det är också ett intyg för dig som kund att plaggets tyg testats för sin vattentålighet. Vi testar även alla plagg ute i naturen i verkliga väderförhållanden i skilda temperaturer och säsonger för att säkerställa optimal funktionalitet.

Andasförmåga icon-material-breathable.svg

Likt vattenpelare så mäts andasförmåga upp i ett lab. Andasförmåga är ett mått på ett materialets förmåga att släppa ut kroppens fukt. Den mäts i g/m2/24h, alltså hur många gram vätska materialet maximalt kan transportera ut på en kvadratmeter under ett dygn. Lab test är ett bra sätt att få ett mått på andasförmågan men det är mer komplicerat än så. Utomhustemperatur, fuktighet, aktivitet, regn, sol, allt spelar in i hur bra ett plaggs andasförmåga är. RevolutionRace testar alla vattentäta plaggs andasförmåga i verkligheten, ute i naturen i skiftande väderlekar och säsonger för att säkerställa funktionaliteten.

Hur fungerar vattentäta material som andas? 3-layers-construction-fabric.svg

Vattentäta material som andas är uppbyggda av ett yttermaterial, ett vattentätt membran laminerat på insidan och ofta ett tredje material innanför membranet för komfort. Funktionen av yttermaterialet är att vara slitstarkt och se bra ut, det är inte vattentätt utan behandlat med en DWR (Durable Water Repellent) så det inte suger åt sig vatten. RevolutionRace använder en fluorkarbonfri DWR i alla sina produkter. Membranet är det som är vattentätt och håller vätan ute, membranet har mikroskopiskt små hål som håller vattendropparna ute men släpper ut de mindre partiklarna från kroppens vattenånga. Det är dessa 3 lager som utgör en 3-lagers konstruktion. Det finns även 2 lagers produkter, dessa saknar det inre lagret och har istället ofta ett löst hängande foder på insidan av plagget. För att göra allt än mer komplicerat finns också 2,5 lagers produkter, där det innersta materialet är ersatt av en tunn film tryckt på membranet för att spara vikt.

 

Waterproof-SE.jpg

Vad är Hypershell®? icon-material-insulation-01.svg 

Hypershell® är RevolutionRace egna varumärke, ett samlingsuttryck för alla material som vi själva har utvecklat. Vad som sedan särskiljer materialen åt är begreppet som kommer efteråt. Vi har olika begrepp på olika material som alla erhåller unika egenskaper. 
• Hypershell® Denim: Bomullsfritt slitstarkt tyg.
• Hypershell® SS: Vattenavvisande softshell.
• Hypershell® Pro Stretch: Ett tåligt superstretchigt tyg.
Hypershell® membran
Hypershell®-membran finns i tre olika nivåer: Core, Performance och Pro. Vi har utrustat varje RevolutionRace-plagg med ett premium Hypershell®-membran för att passa plaggets avsedda användning, optimerat för olika aktiviteter och väder.
• Hypershell® Core, WP  5 - 10 000 mm
• Hypershell® Performance, WP 10 - 15 000 mm
• Hypershell® Pro, WP 15 - 30 000 mm

Vad är DWR? icon-material-insulation-01.svg 

DWR
RevolutionRace använder en 100% PFC-fri DWR i alla produkter.
DWR står för Durable Water Repellent. Behandlingen är avsedd att förhindra att tyget blir blött och därav kännas tungt, kallare och påverkar dess prestanda. Med hjälp av behandlingen får den vattnet att pärla sig och rinna av plagget. På sikt kan denna behandling påverkas negativt av slitage, smuts och kroppsvätskor vilket är anledningen till att ett plagg efter en viss användning inte längre upplevs vattentätt.
Om du märker att ditt plagg suger upp vatten rekommenderar vi att du först tvättar och torktumlar ditt plagg för att återaktivera DWR-behandlingen. Ibland kan du också behöva återimpregnera plagget själv.
Vi rekommenderar RevolutionRace PFC-fri Xtreme H2O repelspray

rain-hypershell-new-size.jpg

Vad är skillnaden på ett vattentätt och ett vattenavvisande plagg?

Skillnaden mellan ett vattentätt plagg och ett som är vattenavvisande är att det vattentäta plaggen har både ett membran och en DWR, samt förseglade sömmar. Oftast tätar man sömmar med en vattentät tejp på insidan av plagget. Ett vattenavvisande plagg har endast en DWR (Durable Water Resistant) coating och saknar membran.
Vilka fördelar och nackdelar har då de två olika varianterna?
 
Vattentäta plagg
Vattentäta plagg har tejpade sömmar och både ett vattentätt membran och en vattenavvisande ytbehandling (DWR). Revolutionrace använder en fluorkarbonfri DWR i samtliga plagg.
+ Fördelar  
Ett helt vattentätt plagg är perfekt för regniga dagar eller för vinterdagar med blötsnö. Ett vattentätt plagg håller dig helt torr under ihållande och kraftigt regn.
- Nackdelar
På grund av att alla vattentäta plagg har ett membran så andas de sämre. Olika membran släpper ut olika mängd vätska och man kan öppna ventilationsdragkedjor för att släppa ut kroppens fukt men ett plagg med vattentätt membran ventilerar aldrig lika bra som ett plagg utan membran.

Se alla vattentäta plagg →
 
Vattenavvisande plagg
Vattenavvisande plagg saknar membran men har en vattenavvisande ytbehandling (DWR) RevolutionRace använder en fluorkarbonfri DWR i samtliga plagg.
+ Fördelar
Ett vattenavvisande plagg ventilerar extremt bra och passar till intensiva aktiviteter. Många gånger räcker det med ett vattenavvisande plagg för dem som inte ska vistas i regn flera timmar i sträck.
- Nackdelar  
Vattenavvisande plagg klarar endast regnskurar och inte kraftigt ihållande regn.

Se alla vattenavvisande plagg →
Våra regnjackor andas

En bra regnjacka behöver bra ventilation. Även regnjackor som andas är därför ofta utrustade med ventilationsöppningar i armhålorna. På våra regnbyxor sitter det ventilationsöppningar på byxans långsida.

Tejpade sömmar för vattentålighet

Sömmarna är regnkläders svaga punkt eftersom det skapas små hål i tyget av nålen när plagget sys ihop där vatten kan leta sig in. Våra vattentåliga plagg har tejpade sömmar för att plagget ska vara vattentätt.

Dragkedjor som håller regnet borta

För att ett plagg inte ska släppa igenom vatten måste man också ha dragkedjor som är vattenavvisande. Dragkedjorna på våra vattentäta plagg är noga utvalda för att klara högt vattentryck och ibland även utrustad med en skyddsklaff på insidan.

Våra regnjackor sorterade från högst vattenpelare till lägst

couple-in-typhoon-jacket-and-pants-1.jpg

Typhoon Jacket 

Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Typhoon jacket är en vattentät och ventilerande 2,5 lagers skaljacka. Den minimalistiska designen kompromissar inte med funktioner som ventilationsdragkedjor, handfickor med blixtlås, justerbar huva och bröstfickor med dragkedja. Typhoon jacket är vår lättaste vattentäta jacka och packas lätt ihop i sin egen ficka, perfekt för regniga dagar.

Läs mer här → 

 

 

 

typhoon-jacket_SE.png

Whisper Jacket

Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Whisper jacket är en tyst och följsam vatten och vindtät skaljacka designad för året-runt bruk. Med FreeFlow™ ventilation passar Whisper lika bra som skalställ sommartid som en alpin jacka vintertid. Meshpaneler i bröstfickorna tillsammans med ventilationsdragkedjor under armarna ger extta god ventilation under intensiva aktiviteter. Den hjälmkompatibla huvan är justerbar med enhandsgrepp. Whisper Jacket har två bröstfickor, två handfickor, en ärmficka och en innerficka; alla fickor är försedda med vattenavvisande blixtlås. Använd den som vädersäkert ytterlager året runt..

Läs mer här → 

whisper-jacket_SE.png

Cyclone Jacket

Vattenpelare: 15 000 mm
Andningsförmåga: 20 000 g/m²/24h

Cyclone Rescue Jacket 2.0 är en högpresterande jacka med vårt bästa membran, Hypershell® Pro. Denna vattentäta 3-lagersjacka har fulltejpade sömmar och en fluorkarbonfri DWR-behandling för att klara riktigt tuffa väderförhållanden. Det vind- och vattentäta membranet i 4-vägsstretch andas väl och jackan är även utrustad med rejäla ventilationsdragkedjor under armarna för intensiva aktiviteter. 

Läs mer här → 

 

3_cyclone-jacket_SE.png

Silence Proshell Jacket 2.0

Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Silence ProShell är en fulltejpad 3 lagersjacka med 4-vägs stretch. De tejpade sömmarna tillsammans med ett stretchmembran gör jackan rejält vattentålig och med 4-vägs stretch blir den både tyst och följsam.

Läs mer här → 

 

silence-proshell-jacket_SE.png

Monsoon Jacket

Vattenpelare: 10 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Monsoon Jacket är vår första längre multifunktionella jacka, framtagen för att kunna klara tuffa väderförhållanden utan att göra avkall på den snygga designen. Monsoon Jacket är en tvålagersjacka med ett vind- och vattentätt Hypershell® Performance-membran som behandlats med fluorkarbonfri BIONIC-FINISH®ECO och utrustats med två ventilationsdragkedjor för optimal ventilation.

Läs mer här → 

monsoon-jacket_SE.png

Topplista regnjackor

Våra vattentäta byxor sorterade från högst vattenpelare till lägst 

typhoon-gif.gif

Typhoon Pants 

Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Typhoon Pants är vattentäta, ventilerande och superlätta zip-up byxor. Den minimalistiska designen gör inte avkall på viktiga funktioner som handfickor med blixtlås, zip-up dragkedjor längs utsidor och elastisk midjeband. Typhoon är perfekta som överdragsbyxor under regniga dagar. Packas enkelt ihop i sin egen ficka.

Läs mer här → 
 

typhoon-pants_SE.png

Silence Proshell Pants 2.0

Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 10 000 g/m²/24h

Silence ProShell är en vattentät 3 lagers skalbyxa med 4-vägs stretch. De tejpade sömmarna tillsammans med ett stretchmembran gör byxorna rejält vattentäta och med 4-vägs stretch blir den både tyst och följsam. Ventilations-dragkedjor längs lårens utsida hjälper till att ventilera vid intensiva aktiviteter. En dragkedja i benslutet gör att byxan passar både över en skidpjäxa och en vandringsko. Passar till fiske, vandring och alpint.

Läs mer här → 
 

silence-proshell-pants_SE.png

Cyclone Rescue Pants

Vattenpelare: 15 000 mm
Andningsförmåga: 20 000 g/m²/24h

Cyclone Pants är en vatten- och vindtät skalbyxa med grym andningsförmåga. Tejpade sömmar, YKK Aquaguard dragkedjor och fluorkarbonfri Bionic finish eco håller dig torr i alla förhållanden. Det välventilerande Hypershell® Pro materialet och ventilationsfickorna ger dig bra värmekontroll. Cyclone Pants är en del av Rescue® serien och är utrustad med RECCO® reflektor. Tack vare justerbara benslut passar Cyclone Pants både över pjäxor på vintern och vandringskängor på sommaren.

Läs mer här → 

7_cyclone-pants_SE.png

Topplista regnbyxor

Vanliga frågor

icon-arrow-angle-right.svg Vilken jacka och byxa ska jag välja om jag vill ha ett bra allroundställ som tål rejält med regn?

Vilket ställ du ska välja beror på aktivitet och budget. 

1. Typhoon Jacket & Pants (WP 20 000 mm/10 000g/m2/24h) 
Lättviktig samt enkelt att förvara och dra på sig under regniga dagar. Den minimalistiska designen gör inte avkall på funktioner så som dragkedjor längst med byxbenet och ventilationsdragkedjor på armarna på jackan. Detta helt och hållet vattentäta samt ventilerande set är perfekt att ta med sig överallt, då den lätt packas ihop i sin egen ficka.

2. Silence Proshell Jacket & Pants (WP 20 000 mm/10 000g/m2/24h)
Ett riktigt bra basalternativ. Det är ett helt vattentätt ställ med tejpade sömmar, ok ventilation och både jacka och byxa har ventilationsdragkedjor.

3. Whisper Jacket & Pants (WP 20 000 mm/10 000g/m2/24h) 
Framtagna för sin multifunktionalitet, de passar både till vandring sommartid och skidor vintertid. Både jacka och byxa är helt vattentäta, har tejpade sömmar och ventilerar bra.

4. Cyclone Jacket & Pants (WP 15 000 mm/20 000g/m2/24h)
Ett högpresterande skalställ som tål tuffa tag. Det klarar långa perioder med ihållande regn samtidigt som det ventilerar riktigt bra. Det är helt vattentätt, har tejpade sömmar och ventilationsdragkedjor på både jacka och byxa. Cyclone är ett bra allroundställ som passar till aktiviteter på berget året om.

 

icon-arrow-angle-right.svg Vilken jacka och byxa ska jag välja till högintensiva aktiviteter med krav på vattentålighet?

Om du ska ut och vandra i raskt tempo eller ut och cykla när det inte hällregnar ute passar ofta en vattenavvisande jacka och byxa bättre än en helt vattentät. En vattenavvisande jacka utan membran ventilerar betydligt bättre än en vattentät men klarar ändå regnskurar tack vare en fluorkarbonfri DWR som gör plagget vattenavvisande. På grund av att de vattenavvisande plaggen saknar membran så kommer de börja läcka in vatten vid långvarig exponering i regn. Välj ett vattenavvisande plagg till högintensiva aktiviteter då det är växlande eller fint väder.
 
1. Trail Jacket 
Ett vattenavvisande softshell som passar till högintensiva aktiviteter med krav på vattenavvisning och riktigt god ventilation.
 
2. Hiball Jacket & Pants
Ett fleecefodrat softshell set. Det passar till vintersport aktiviteter och kyliga sommaraktiviteter med krav på vattenavvisning.
 
3. RVRC GP Jacket & Pants
Är ett riktigt slittåligt allroundställ med god ventilation. Vill man få det mer vattenavvisande rekommenderar vi att vaxa in utsatta partier som axlar, huva, knän och bakedel för extra vattentålighet.

 

icon-arrow-angle-right.svg Vad är Hypershell®?

Hypershell® är ett vattentätt membran med andasförmåga, det finns i 3 olika utföranden:

Hypershell® Core WP   5 000 - 10 000mm
Hypershell® Performance WP 10 000 - 15 000 mm
Hypershell® Pro WP 15 000 - 30 000mm

 

icon-arrow-angle-right.svg Varför vill man inte alltid ha en så hög vattenpelare som möjligt?

Ju högre vattenpelare, desto tätare är också plagget, vilket påverkar ventilationen. Om du planerar en högintensiv aktivitet kan ett plagg med en lägre vattenpelare eller ett vattenavvisande plagg utan membran ge tillräckligt med skydd mot väta men samtidigt ventilera bort fukt snabbare. Planera därför efter din aktivitet i kombination med behov av vattentäthet.

 

icon-arrow-angle-right.svg Jag ska röra mig mycket men vill ändå ha vattenavvisning, finns det hybridjackor?

Självklart! Hybrid Jacket håller ute lätt regn, medan ventilationspartier på rygg och i armhålor ventilerar exceptionellt väl under intensiva aktiviteter.

Vill du ha en mer vattentålig hybrid rekommenderar vi Hyper Jacket. En fulltejpad jacka med 15.000mm Hypershell® WP™ membran på den övre delen av jackan och ventilerande stretchmaterial nedtill.

 

icon-arrow-angle-right.svg Jag vill ha en allround-regnjacka till vardags, vad ska jag välja då?

Både våra vattentäta jackor och våra vattenavvisande jackor är ett bra val för dig som vill ha skydd mot regn och väta. Om du vill vara redo för en rejäl regnskur så välj en vattentät jacka, som Silence Proshell Jacket eller Cyclone Jacket. Om du inte kommer vara ute flera timmar i sträck i busväder klarar du dig med en vattenavvisande jacka, kika på HiBall Jacket eller Hyper jacket.

 

icon-arrow-angle-right.svg Vad menas med tejpade sömmar och vattentät dragkedja - behövs det även om plagget har hög vattenpelare?

För att ett plagg ska bli helt vattentätt krävs att sömmar förseglas, oftast förseglas sömmar med en vattentät tejp på insidan av plagget. Även dragkedjor behöver vara vattentäta för att inte vatten ska leta sig in i plagget. Oftast är även de bästa vattentäta dragkedjorna inte 100% vattentäta, vi använder YKK Aquaguard i våra Pro modeller, vi rekommenderar därför att förvara känsliga saker i innerfickor.

 

icon-arrow-angle-right.svg Bör jag välja en högre vattenpelare om jag ska ut i storm?

Notera att hård vind kan påverka trycket och därmed även hur snabbt regn tränger in i dina kläder, vi rekommenderar därför att du väljer en högre vattenpelare om du planerar att vistas i hård vind kombinerat med regn.

Vi rekommenderar:
Cyclone Jacket
Cyclone Pants

 

icon-arrow-angle-right.svg Påverkas vattenpelaren av hur mycket jag använder plagget?

Membranets egenskaper påverkas inte av användning men däremot kan DWR behöva bättras på efter hand. DWR behandlingen kan slitas av användning och tvätt. Vi rekommenderar Revolutionrace egna fluorkarbonfria DWR impregneringar.

 

icon-arrow-angle-right.svg Jag vill inte bli blöt på baken eller knäna när jag sitter ned, vad ska jag välja då?

Om du planerar att sitta ned eller stå på knä på blöta underlag exempelvis i skogen eller på vandringen, rekommenderar vi att välja ett par byxor med minst 15 000 mm vattenpelare.

Vi rekommenderar:

Typhoon Pants WP20k/10k
Silence Proshell Pants 2.0 WP20k/10k
Cyclone Pants WP15k/20k

 

icon-arrow-angle-right.svg Blir min jacka mindre vattentät om jag bär ryggsäck?

Oavsett om du har på dig en tung vandringsryggsäck eller en vanlig ryggsäck så påverkar trycket mot axlarna hur enkelt vatten tränger in i materialet. Välj därför en jacka med en hög vattenpelare om du ska bära ryggsäck.

×