Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Teens
Skor
Accessoarer
Väskor
Nyheter
Bästsäljare

Vattentäta och ventilerande kläder

Våra bästa regnjackor  Våra bästa regnbyxor

Skydd från de yttre elementen är nödvändigt när du är utomhus. Det viktigaste under alla väderförhållanden är vattentäta ytterkläder. En vattentät jacka och byxa är första steget för att hålla dig torr så att du kan fokusera på att ha kul ute. Här hjälper vi dig att förstå allt du behöver veta för att välja rätt jacka eller byxa.

Vattenpelare-overview.jpg

Vattenpelare överblick icon-material-waterproof-02.svg

Vattenpelare, även kallat vattenpelartryck, är ett mått på hur högt vattentryck ett material klarar innan det släpper igenom vatten. Vattenpelare beskriver vilket vattentryck i millimeter som materialet klarar av innan vattnet tränger igenom materialet. Tänk dig att man placerar en glastub på ett plagg och fyller på med vatten. När man har fyllt tuben upp till 15 000 mm, alltså 15 meter, så går vattnet igenom materialet. Då har plagget en vattenpelare på 15 000 mm.
 
Vattentäthet (mm)
Vädertillstånd
6 000 – 10 000 mm Tål lätt regn, måttlig snö, lätt tryck.
11 000 – 15 000 mm Måttligt regn, genomsnittlig snö, lätt tryck.
16 000 – 20 000 mm Klarar långa turer i kraftigt regn, våt snö, lite tryck.
20 000 mm + Klarar kraftigt regn, våt snö, med högt tryck.

Vi testar alla vattentäta plaggs vattenpelare i ett lab och märker dem med vattenpelare för att du enkelt ska få en överblick av hur vattentät just det plagget är. Det är också ett intyg för dig som kund att plaggets tyg testats för sin vattentålighet. Vi testar även alla plagg ute i naturen i verkliga väderförhållanden i skilda temperaturer och säsonger för att säkerställa optimal funktionalitet.

Andasförmåga icon-material-breathable.svg

Likt vattenpelare så mäts andasförmåga upp i ett lab. Andasförmåga är ett mått på ett materialets förmåga att släppa ut kroppens fukt. Den mäts i g/m2/24h, alltså hur många gram vätska materialet maximalt kan transportera ut på en kvadratmeter under ett dygn. Lab test är ett bra sätt att få ett mått på andasförmågan men det är mer komplicerat än så. Utomhustemperatur, fuktighet, aktivitet, regn, sol, allt spelar in i hur bra ett plaggs andasförmåga är. RevolutionRace testar alla vattentäta plaggs andasförmåga i verkligheten, ute i naturen i skiftande väderlekar och säsonger för att säkerställa funktionaliteten.

Hur fungerar vattentäta material som andas? 3-layers-construction-fabric.svg

Vattentäta material som andas är uppbyggda av ett yttermaterial, ett vattentätt membran laminerat på insidan och ofta ett tredje material innanför membranet för komfort. Funktionen av yttermaterialet är att vara slitstarkt och se bra ut, det är inte vattentätt utan behandlat med en DWR (Durable Water Repellent) så det inte suger åt sig vatten. RevolutionRace använder en fluorkarbonfri DWR i alla sina produkter. Membranet är det som är vattentätt och håller vätan ute, membranet har mikroskopiskt små hål som håller vattendropparna ute men släpper ut de mindre partiklarna från kroppens vattenånga. Det är dessa 3 lager som utgör en 3-lagers konstruktion. Det finns även 2 lagers produkter, dessa saknar det inre lagret och har istället ofta ett löst hängande foder på insidan av plagget. För att göra allt än mer komplicerat finns också 2,5 lagers produkter, där det innersta materialet är ersatt av en tunn film tryckt på membranet för att spara vikt.

 

Waterproof-SE.jpg

Vad är Hypershell®? icon-material-insulation-01.svg 

Hypershell® är RevolutionRace egna varumärke, ett samlingsuttryck för alla material som vi själva har utvecklat. Vad som sedan särskiljer materialen åt är begreppet som kommer efteråt. Vi har olika begrepp på olika material som alla erhåller unika egenskaper. 
• Hypershell® Denim: Bomullsfritt slitstarkt tyg.
• Hypershell® SS: Vattenavvisande softshell.
• Hypershell® Pro Stretch: Ett tåligt superstretchigt tyg.
Hypershell® membran
Hypershell®-membran finns i tre olika nivåer: Core, Performance och Pro. Vi har utrustat varje RevolutionRace-plagg med ett premium Hypershell®-membran för att passa plaggets avsedda användning, optimerat för olika aktiviteter och väder.
• Hypershell® Core 5 - 10 000 mm
• Hypershell® Performance 10 - 15 000 mm
• Hypershell® Pro 15 - 30 000 mm

Vad är DWR? icon-material-insulation-01.svg 

DWR
RevolutionRace använder en 100% PFC-fri DWR i alla produkter.
DWR står för Durable Water Repellent. Behandlingen är avsedd att förhindra att tyget blir blött och därav kännas tungt, kallare och påverkar dess prestanda. Med hjälp av behandlingen får den vattnet att pärla sig och rinna av plagget. På sikt kan denna behandling påverkas negativt av slitage, smuts och kroppsvätskor vilket är anledningen till att ett plagg efter en viss användning inte längre upplevs vattentätt.
Om du märker att ditt plagg suger upp vatten rekommenderar vi att du först tvättar och torktumlar ditt plagg för att återaktivera DWR-behandlingen. Ibland kan du också behöva återimpregnera plagget själv.
Vi rekommenderar RevolutionRace PFC-fri Xtreme H2O repelspray

rain-hypershell-new-size.jpg

Vad är skillnaden på ett vattentätt och ett vattenavvisande plagg?

Skillnaden mellan ett vattentätt plagg och ett som är vattenavvisande är att det vattentäta plaggen har både ett membran och en DWR, samt förseglade sömmar. Oftast tätar man sömmar med en vattentät tejp på insidan av plagget. Ett vattenavvisande plagg har endast en DWR (Durable Water Resistant) coating och saknar membran.
Vilka fördelar och nackdelar har då de två olika varianterna?
 
Vattentäta plagg
Vattentäta plagg har tejpade sömmar och både ett vattentätt membran och en vattenavvisande ytbehandling (DWR). RevolutionRace använder en fluorkarbonfri DWR i samtliga plagg.
+ Fördelar  
Ett helt vattentätt plagg är perfekt för regniga dagar eller för vinterdagar med blötsnö. Ett vattentätt plagg håller dig helt torr under ihållande och kraftigt regn.
- Nackdelar
På grund av att alla vattentäta plagg har ett membran så andas de sämre. Olika membran släpper ut olika mängd vätska och man kan öppna ventilationsdragkedjor för att släppa ut kroppens fukt men ett plagg med vattentätt membran ventilerar aldrig lika bra som ett plagg utan membran.

Se alla vattentäta plagg →
 
Vattenavvisande plagg
Vattenavvisande plagg saknar membran men har en vattenavvisande ytbehandling (DWR) RevolutionRace använder en fluorkarbonfri DWR i samtliga plagg.
+ Fördelar
Ett vattenavvisande plagg ventilerar extremt bra och passar till intensiva aktiviteter. Många gånger räcker det med ett vattenavvisande plagg för dem som inte ska vistas i regn flera timmar i sträck.
- Nackdelar  
Vattenavvisande plagg klarar endast regnskurar och inte kraftigt ihållande regn.

Se alla vattenavvisande plagg →
Våra regnjackor andas

En bra regnjacka behöver bra ventilation. Även regnjackor som andas är därför ofta utrustade med ventilationsöppningar i armhålorna. På våra regnbyxor sitter det ventilationsöppningar på byxans långsida.

Tejpade sömmar för vattentålighet

Sömmarna är regnkläders svaga punkt eftersom det skapas små hål i tyget av nålen när plagget sys ihop där vatten kan leta sig in. Våra vattentåliga plagg har tejpade sömmar för att plagget ska vara vattentätt.

Dragkedjor som håller regnet borta

För att ett plagg inte ska släppa igenom vatten måste man också ha dragkedjor som är vattenavvisande. Dragkedjorna på våra vattentäta plagg är noga utvalda för att klara högt vattentryck och ibland även utrustad med en skyddsklaff på insidan.

Våra regnjackor sorterade från högst vattenpelare till lägst

Topplista regnjackor

Våra vattentäta byxor sorterade från högst vattenpelare till lägst 

Topplista regnbyxor

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan vattenresistent, vattenavvisande och vattentät?

Vilken jacka och byxa ska jag välja om jag vill ha ett bra allroundställ som tål rejält med regn?

Vilken jacka och byxa ska jag välja till högintensiva aktiviteter med krav på vattentålighet?

Vad är Hypershell®?

Varför vill man inte alltid ha en så hög vattenpelare som möjligt?

Jag ska röra mig mycket men vill ändå ha vattenavvisning, finns det hybridjackor?

Jag vill ha en allround-regnjacka till vardags, vad ska jag välja då?

Vad menas med tejpade sömmar och vattentät dragkedja - behövs det även om plagget har hög vattenpelare?

Bör jag välja en högre vattenpelare om jag ska ut i storm?

Påverkas vattenpelaren av hur mycket jag använder plagget?

Jag vill inte bli blöt på baken eller knäna när jag sitter ned, vad ska jag välja då?

Blir min jacka mindre vattentät om jag bär ryggsäck?

×