Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Impregnera kläder och utrustning

25 april 2023

När du är ute på äventyr i naturen behöver du förbereda dig på alla slags väder. Ge dina plagg och din utrustning ett extra skydd mot väta och smuts genom att impregnera dem innan du ger dig ut. Då presterar de bättre och håller längre. 

Impregnering ger dina kläder vattenavvisande egenskaper. Det är inte detsamma som att göra dem vattentäta. Vattentäta plagg har ett membran som håller regn ute samtidigt som det andas. I vår vattentäthets-guide kan du läsa mer om skillnaden mellan vattentät, vattenavvisande och vattenresistent.

image

Impregnera med DWR-spray

Durable Water Repellancy, DWR, är en behandling som kan sprayas på eller tvättas in i dina kläder. Friluftskläder och friluftsutrustning är ofta gjorda av material som har behandlats med DWR under tillverkningsprocessen. Men över tid när du använder din utrustning och dina kläder slits behandlingen av och du behöver applicera den igen.

Vi rekommenderar att du applicerar DWR på nytt ungefär var 3-6:e månad, efter intensiv användning eller när vatten slutar pärla sig på materialets yta.

Så här gör du:

  1. Se till att plagget, skorna eller väskan är rena och torra. Om du ska applicera DWR på skalkläder eller regnkläder rekommenderar vi att du först läser igenom vår guide för hur du tvättar skalkläder.

  2. Spraya ett jämnt lager DWR-spray över plagget, skorna eller väskan. Spraya från ett avstånd av ca 20 cm.

  3. Låt det lufttorka i ett par minuter och torka sedan bort överflödig vätska. Du kan behöva applicera ett andra lager på områden med mycket slitage, t.ex. armbågar, axlar och knän.

  4. Låt plagget, skorna eller väskan lufttorka helt och vänta i 24 timmar innan du använder det.

image

Aktivera DWR-behandlingen med värme

Vissa DWR-behandlingar behöver aktiveras med värme. Vår DWR-spray behöver inte värmeaktiveras, men det kan påskynda processen och förbättra effektiviteten något.

Aktivera med torktumlare. Du kan värmeaktivera DWR på kläder genom att lägga dem i torktumlaren på låg värme i cirka 20-30 minuter.

Aktivera med strykjärn. Du kan också värmeaktivera DWR med ett strykjärn. Sätt strykjärnet på en medelvarm temperatur och stäng av ångfunktionen. Stryk försiktigt kläderna med en tunn handduk mellan strykjärnet och kläderna. Stryk inte på tyget direkt om det inte står att det är okej på tvättetiketten.

Aktivera med hårtork. Skor och väskor som inte kan strykas eller torktumlas kan värmeaktiveras med en hårtork. Föna din utrustning från ett avstånd av cirka 20 cm på en medelvarm temperatur. Var försiktig så att du inte av misstag smälter eller bränner någonting.

När kan du använda DWR-spray?

Du kan applicera DWR-spray på de flesta friluftskläder, skor och väskor.

JackorByxorUtrustning
Cyclone Rescue JacketRVRC GP CollectionRaincover
Typhoon JacketNordwand CollectionExplor Seat Pad
Aphex Pro JacketSilence Proshell PantsTrailknit Waterproof Hiking Sneakers
Whisper JacketCyclone Rescue PantsPhantom Trail Low Hiking Shoes
Monsoon JacketAphex Pro PantsPhantom Trail Mid Waterproof Hiking Boots
Outdoor AnorakWhisper PantsExplor Backpack
Wander Pro JacketWander Pro Pants
Silence Proshell JacketTyphoon Pants
Helium Down JacketSilence T-zip Pants
Flex Down JacketSilence Pants
Hybrid Jacket 3.0Trail Pants
Trail JacketHiball Pants
Hiball JacketAdrenaline Outdoor Jeans
Bouncer Highwaist Jeans
Daybreak Pants
Explorer Outdoor Jeans
Suspect Outdoor Pants

Impregnera med vax

Innan det fanns tekniska material och vattentäta membran så använde man vax eller fett för att göra sina kläder vattenavvisande. Och än i dag är det ett bra sätt att ge kläder lite extra skydd och bättre vattenavisande egenskaper.

Precis som med DWR kommer vaxet att slitas av när du använder och tvättar dina kläder. Vi rekommenderar därför att du applicerar det igen minst en gång om året. Du kan behöva göra det oftare vid intensiv användning och om du tvättat kläderna ofta.

Så här gör du:

  1. Rengör kläderna du vill vaxa och se till att de är helt torra.

  2. Gnid ett lager vax på tyget. Du bör kunna se tydligt var du har applicerat det.

  3. Värm vaxet försiktigt med en hårtork eller värmepistol så att det smälter in i tyget. Håll hårtorken eller värmepistolen en bit bort från tyget så att du inte bränner det.

  4. Kontrollera sömmarna extra noga. Du kan behöva applicera mer vax här och värma upp det igen.

  5. Titta över kläderna och se om du missat några fläckar. Du kan bygga upp vaxet tills du är säker på att du har en bra täckningsgrad.

  6. Låt kläderna torka helt och vänta 24 timmar innan du använder dem.

image

När kan du använda vax?

Vax kan endast användas på vävda material som t.ex. vår polyester- och bomullsblandning. Använd inte vax på stretchiga tyger, softshell eller kläder med membran. Till dessa rekommenderar vi istället DWR-sprayen.

JackorByxorUtrustning
Outdoor AnorakRVRC GP CollectionExplor Seat Pad
Outdoor ParkaNordwand Collection
Wander Pro JacketWander Pro Pants
Wander Pro Shorts
×