Fri frakt & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 460 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Kampanjer
Guider
image

 

Kungsleden, Sweden

I Sverige finns det fantastiska vandringsleder för alla nivåer och en av de mest kända är troligtvis Kungsleden. Med väl markerade leder, bekvämt boende och storartad utsikt över de norra fjällandskapen är det en av landets mest populära leder som uppskattas av både nybörjare och mer avancerade vandrare. 

Kungsledens fem sektioner

Kungsleden utgår ifrån Abisko, högt upp i norra Sverige nära den norska gränsen, och sträcker sig genom det svenska fjällandskapets ända ner till Hemavan. Leden passerar genom fyra nationalparker: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Många väljer också att göra en avstickare till Sverige högsta bergstopp, Kebnekaise.
 
Om du skulle vandra den 440 km långa leden på en gång, skulle det ta dig runt en månad. Det är därför vanligt att dela upp leden i olika sektioner som alla tar mellanfem och åtta dagar att genomföra. Alla sektioner är inte lika populära eller utbyggda med boende eller andra bekvämligheter. Det gör att du kan skräddarsy vilken sträcka som passar bäst för dig utifrån dina behov och förmågor.

1. Kungsleden.jpg

1. Abisko till Nikkaluokta

Om du letar efter en populär och välvandrad led kan Abisko till Nikkaluokta vara något för dig! Utmed leden passerar du också Kebnekaise, Sveriges högst berg. Lägg på en dag på din resa om du vill bestiga Kebnekaise när du är där.

Snabbfakta

• Total distans: 108 km.
• Tid: 5–7 dagar, 6–8 timmars vandring per dag.
• Delsträckor: 7 stycken på 12–21 km.

 
Abisko till Nikkaluokta

image
image

2. Nikkaluokta till Saltoluokta

Nikkaluokta ligger egentligen inte på själva Kungsleden, men det är en populär startpunkt för att vandra Kungsleden ner mot Saltolukta. Utmed leden passerar du Kebnekaise och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark.

Snabbfakta

• Total distans: 102 km.
• Tid: 5–6 dagar, 4–11 timmars vandring per dag.
• Delsträckor: 6 stycken på 9–30 km.

 

Nikkaluokta till Saltoluokta

3. Saltoluokta till Kvikkjokk 

Den här leden utgår från vackra Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark och på delar av vandringen måste du färdas med båt. Leden går också utmed Sarek nationalpark och det finns möjlighet att göra en avstickare till Skierfe och uppleva en spektakulär utsikt. 

Snabbfakta 

• Total distans: 73 km.
• Tid: 4 dagar, 3–9 timmars vandring per dag.
• Delsträckor: 4 stycken på 10–22 km.

 

Saltoluokta till Kvikkjokk

image
image

4. Kvikkjokk till Ammarnäs 

Denna vandring är den mest utmanande på grund av dess ojämna terräng. Den är inte heller lika utbyggd med boendemöjligheter utmed leden, så var beredd på att behöva tälta! Leden passerar genom fågelreservatet Tjålmejaure. 

Snabbfakta 

• Total distans: 165 km. 

• Tid: 8 dagar, 4-12 timmars vandring per dag. 

• Delsträckor: 8 stycken på 13-31 km 

 

Kvikkjokk till Ammarnäs

5. Ammarnäs till Hemavan 

Denna vandring är en Svenska Turistföreningens (STF) signaturstig som går genom Vindelfjällens naturreservat och över sju hängbroar! Den är väldigt populär och passar både nybörjare som vana vandrare. 

Snabbfakta 

• Total distans: 78 km. 

• Tid: 6 dagar, 6-8 timmars vandring per dag. 

• Delsträckor: 6 stycken på 8-19 km. 

 

Ammarnäs till Hemavan

image

Båtar längs Kungsleden 

Det finns flera ställen längs Kungsleden där du behöver korsa sjöar eller vattendrag. På vissa sträckor kan du om du vill förkorta vandringen genom att åka båt en del av vägen. 

En del av båtarna arrangeras av STF och en del är privatägda. Det är bra att ha förbokat din båtresa och att ha en fysisk kopia av tidtabellen till hands ifall du inte kan använda din mobiltelefon (mobiltäckningen är inte alltid tillförlitlig). Vi rekommenderar även att du tar med dig kontanter, eftersom många av båtarna inte kan acceptera kort. 

 På vissa ställen har Länsstyrelsen lagt ut roddbåtar för att hjälpa vandrare ta sig över vattendrag. Innan du använder båtarna måste du se till att det alltid finns minst en båt kvar på varje strand så andra resenärer också har möjlighet att korsa vattendraget. Det betyder att du kan behöva bogsera en båt med dig för att lämna vid den motsatta stranden. Du hittar mer information om båtar längst leden under varje sektion. Mer generell information om båtar längst Kungsleden hittar du hos STF
 

Vad behöver du packa?

backpack_header.jpg

Mat och vatten 

Alla STF fjällstationer har restauranger där du kan njuta av frukost, lunch, middag och fika. Det finns också kök att låna för de som vill laga egen mat. I fjällstugorna finns varken el eller rinnande vatten, men det finns ofta en vedspis för matlagning. 

Fjällstationerna och några av fjällstugorna har en butik där du kan fylla på med mat och andra förnödenheter. Det är tillåtet att ta vatten från bäckar och sjöar längs leden och det går jättebra att dricka. Fjällstugor och fjällstationer har också vattenbrunnar där man kan fylla på sin vattenflaska innan man ger sig iväg. 

Avfall 

Avfallshanteringen är mycket begränsad på fjället, så det du packar med dig in måste du också packa med dig ut. I fjällstugorna kan du lämna lite återvinning som metall, glas, hårdplast, batterier och engångsburkar eller -flaskor. Kom ihåg att rengöra och komprimera detta avfall noggrant.  

Allt brännbart, som mjuk plast och papper, måste du packa med dig tillbaka. Oftast finns det större sopkärl på fjällstationerna där du kan slänga resterande avfall. 

Förbered dig innan din vandring så att du kan minimera ditt avfall så mycket som möjligt. Packa om matvaror i återanvändningsbara förpackningar och undvik överflödigt emballage.  Planera också dina måltider i förväg för att undvika onödigt matsvinn. Du får inte slänga matavfall längs leden, eftersom det kommer att störa djurlivet och naturmiljön.  

Kläder, utrustning och tillbehör 

En nödsituation kan inträffa när som helst, så det är bra att vara förberedd med allt du kan tänkas behöva och lite till. Listan med de tio viktigaste saker att packa inför en vandring är en bra utgångspunkt. Det finns några torrtoaletter tillgängliga längs leden, men kom ihåg att även ta med toalettpapper och en liten spade ifall du behöver en toalett när det inte finns. Om du ska campa längs leden är det såklart viktigt att ta med ett sovsystem. Det kan också vara bra att ta med kokkärl och någon form av spis med bränsle om du vill värma vatten för matlagning eller något varmt att dricka på vägen. Tänk på att du inte alltid får lov att göra upp en eld, så planera för det om du vill kunna laga mat. 

Eftersom Kungsleden är en längre vandring på flera dagar är det bra att ta med sig multifunktionella kläder som funkar i alla väder. Detta inkluderar ordentlig ventilation, en zip-off-funktion och en jacka som skyddar i olika väderförhållanden. Kom ihåg att det kan vara kallt i fjällen, även i mitten av sommaren. Kolla in alla våra vandringskläder

Våra guider för vandring på sommaren och vandring i regn ger dig tips för hur du bäst klär dig efter väder

Det här är en bra början oavsett: 

image

icon-checkmark.svg Underkläder i ull och/eller syntetiska material för att förhindra skav. 

icon-checkmark.svg Skalkläder som är både vind- och vattentäta. 

icon-checkmark.svg Lämpliga skor, som till exempel vandringskängor. 

icon-checkmark.svg Strumpor (Kom ihåg att ta med extra par för att förhindra skav!). 

icon-checkmark.svg Ett mellanlager, till exempel en fleecetröja eller lätt dunjacka

icon-checkmark.svg Väderanpassade tillbehör - till exempel en mössa och handskar för kallare väder. 

icon-checkmark.svg Ett underställ för kallare temperaturer. 

icon-checkmark.svg Klädbyte! (Hur många beror på resans längd.) 

image

Oavsett hur mycket erfarenhet du har av att vandra så är Kungsleden ett vackert sätt att uppleva norra Sverige. I denna övergripande guide får du en överblick över hela leden och kan välja den sträcka som passar dig och din erfarenhet bäst. 

×