Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Kungsleden: Abisko till Nikkaluokta

1 mars 2023

Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är en av de populäraste vandringslederna i Sverige. Leden passerar också förbi Kebnekaise och om du lägger på en extra dag på ditt äventyr kan du passa på att bestiga Sveriges högsta bergstopp. Den här sträckan har några av naturens vackraste vyer - höga fjäll, böljande kullar och till och med snöklädda bergstoppar. Innan du ger dig iväg kan ett besök till Aurora Sky Station för att titta på norrskenet vara på sin plats. Längs denna del av Kungsleden är renskötsel vanlig, så kom ihåg att visa respekt.

Snabbfakta

Total distans:
108 km.

Tid:
5-7 dagar, 6-8 timmars vandring per dag.

Delsträckor:
7 stycken på 12-21 km.

Vandringssträckor mellan Abisko och Nikkaluokta

Abisko to Abiskojaure

Distans: 14 km
Tid: 4-6 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Kungsleden startar i Abisko och här är Turiststationen det perfekta stället att ladda upp på innan du ger dig iväg. Du startar din vandring i Absiko nationalpark och längst vägen kan du skymta Lapporten, ett av Sveriges mest avbildade fjällmotiv.

I Abisko nationalpark är tältning endast tillåtet på angivna platser, så var noga med var du sätter upp ditt tält!

Abiskojaure to Alesjaure

Distans: 21 km
Tid: 6-7 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

På den här sträckan kommer du upp på kalfjället och har fantastiska vyer av höga fjälltoppar.  Detta är en av de längre delsträckorna och om du vill kan du förkorta din vandring med cirka 6 km gennom att åka båt över sjön Alesjaure. Båtfärden är i privat regi och går från bryggan vid Alesujaures utlopp till STF:s fjällstuga vid den södra änden av sjön.

Alesjaure to Tjäktja

Distans: 12 km
Tid: 4-5 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

En av Kungsledens vackraste vandringar är mellan Alesjaure och Tjäkta. Terrängen här är lättvandrad ända till slutet då det stiger brant. STF Fjällstuga Tjäktja ligger högt upp på kalfjället och här kan du vandra i snö även i juli.

Tjäktja to Sälka

Distans: 12 km
Tid: 3-4 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Denna vandring passar bra för dig som jagar de vackra vyerna Kungsleden har att erbjuda, framför allt Tjäktjavaggedalen. Den här delsträckan går också genom Tjäktjapasset som på en höjd av 1150 meter över havet är den högsta punkten på Kungsleden.

Sälka to Singi

Distans: 12 km
Tid: 3-4 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Denna vandring har ett rykte om sig att vara hem till några av de vackraste sevärdheterna som Sverige har att erbjuda! Från höga toppar till glittrande glaciärer, det finns något att observera runt omkring dig när du går genom bergen.

Här väljer många att avvika från Kungsleden och vandra till Nikkaluokta via Kebnekaise, men om du vill fortsätta utmed Kungsleden vandrar du vidare mot Kaitumjaure.

Singi to Kebnekaise

Distans: 14 km
Tid: 4-5 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Nej

Om du väljer att vandra vidare till Nikkaluokta via Kebnekaise så avviker du Kungsleden här och vandrar mot Kebnekaise fjällstation. Det är från Kebnekaise fjällstation som lederna upp till toppen utgår och vill du bestiga berget behöver du lägga till en extra dag på din resa.

Kebnekaise to Nikkaluokta

Distans: 19 km
Tid: 5-7 timmar
Båt- eller bussförbindelser: Ja

Den sista sträckan till Nikkaluokta är bitvis stenig, blöt och svårvandrad. Om du vill kan du förkorta vandringen genom att åka båt över sjön Laddujavri. Båtturen tar 20-30 minuter och förkortar din vandring med 6km.

Hur tar jag mig dit?

Till och från Abisko

Det går flyg till Kiruna flygplats och därfirån finns det transferbuss direkt till Abisko Turiststation. Det finns även Evenes flygplats i Norge, därifrån tar du transferbussen till Narvik där du kan hoppa på Vy Nattåg som passerar genom Abisko Turiststation på väg till Stockholm. Du kan såklart också ta samma tåg från Stockholm till Abisko.

Det går också bussar mellan Absiko och centrala Kiruna.

Till och från Nikkaluokta

Det går bussar mellan Nikkaluokta och Kiruna.

×