Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Teens
Nyheter
Bästsäljare
Accessoarer
Väskor
Skor
Presentkort

 

Kungsleden: Ammarnäs till Hemavan

Den här delen av Kungsleden är känd för att vara en av de vackraste och den är därför mycket populär. Svenska Turistföreningens (STF) har märkt ut den som en signaturled. Du vandrar genom Vindelfjällens naturreservat och vid Tärnasjön vandrar du på sju hängbroar över dess unika arkipelag. Du vandrar också genom Syterpasset med sina höga toppar. Norra Sytertoppen ligger hela 1768 meter över havet.  Längst med sträckan bedrivs renskötsel, så det är viktigt att visa respekt.  

Snabbfakta 

• Total distans: 78 km. 

• Tid: 6 dagar, 6-8 timmar per dag.

• Delsträckor: 6 stycken på 8-19 km.

6. Ammarnäs to Hemavan.jpg

Vandringssträckor mellan Ammarnäs och Hemavan

Delsträcka
Från Till Distans Tid Båt/Buss?
1

 Ammarnäs 

 Aigert  8 km  2-3 timmar  
2

 Aigert 

 Serve  20 km  5-7 timmar  
3

 Serve

 Tärnasjö 14 km 4-5 timmar  
4

 Tärnasjö

 Syter 14 km 4-5 timmar  
5

 Syter

 Viterskalet  12 km 3-4 timmar  
6

 Viterskalet

 Hemavan 10 km 3-4 timmar  

Ammarnäs till Aigert 

Den första sträckan från Ammarnäs till Aigert är inte speciellt lång, men det går uppför nästan hela vägen. STF Aigert fjällstuga ligger vid berget Äijvisåive, som är ett heligt berg i samisk tradition.  

Aigert to Serve 

Från Aigert vandrar du genom böljande terräng med både upp och nedförsbackar mot Serve. Leden går över lågfjället och den högsta punkt vid Juovvatjåhkka är också den högsta punkten på Kungsleden söder om Kebnekaisefjällen. Du kan också göra en avstickare till Stor-Aigerts topp om du vill.  

Serve till Tärnasjö 

Du börjar din vandring genom björkskog och kommer sedan upp på kalfjället. På vägen passerar du många småsjöar och det finns flera bra fiskevatten som är öppna för sportfiske. Väl framme vid STF Tärnasjö fjällstiga finns möjlighet till både bad och fiske.

Tärnasjö till Syter 

Den här delsträckan mellan Tärnasjö och Syter är lättvandrad och du korsar Tärnasjön med sin unika arkipelag med små holmar via sju hängbroar. När du är framme i Syter kan du se Norra Sytertoppen som sträcker sig 1768 meter över havet. 

Syter till Viterskalet 

När du fortsätter vidare mot Viterskalet passerar du igenom Syterskalet, en lång och grönskande dalgång mellan skarpa klippväggar. Det är ett av de mest spektakulära passen utmed den här sektionen av Kungsleden. Du kan också välja att vandra den här sträckan via den Norra Sytertoppen, men den vägen rekommenderas bara för vana vandrare och vid goda väderförhållanden.  

Viterskalet till Hemavan 

Från Viterskalet vandrar du mellan Västra Systerbäcken och den Södra Sytertoppen. Leden går över kalfjället och är rätt plan och lätt att vandra. Tänk på att det bedrivs renskötsel här så visa hänsyn. Väl i Hemavan är det många som väljer att avsluta sin vandring vid Hemavans naturum och Kungsledens södra entré.  

Hur tar jag mig dit? 


icon-arrow-bold-right.svg Till och från Ammarnäs 

Du kan ta a tåget till och från Umeå eller Östersund. Från Umeå åker du buss till Lyksele. Från Lyksele byter du till bussen till Sörelse och tar sedan till sist bussen till Ammarnäs. Från Östersund kan du ta bussen till Sorsele och sedan buss mot Ammarnäs.  

På sommaren har Inlandsbanan ett tåg mellan Östersund och Gällivare som stannar i Sorsele. Från Sorsele kan du åka direkt till Ammarnäs med buss. 

Om du vill kan du också flyga till Lykselse, Östersund och Umeå och därifrån ta dig vidare med buss till Ammarnäs. 

icon-arrow-bold-right.svg Till och från Hemavan 

Du kan flyga direkt mellan Hemavan och Arlanda flygplats. En taxi kan ta dig från flygplatsen till Hemavan fjällstation eller Hemavan Tärnaby Fjällcenter. 

Du kan också åka tåg till Umeå och därifrån ta bussen till Hemavan.  

×