Fri frakt & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 460 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Kampanjer
Guider
image

 

Kungsleden: Nikkaluokta till Saltoluokta

Den första delen av vandringsleden, Nikkaluokta till Singi, ingår egentligen inte i Kungsleden men det är många som väljer att starta sin vandring i Nikkaluokta och gå förbi Kebnekaise. Om du lägger på en extra dag på din resa finns möjlighet att bestiga Kebnekaise, både på egen hand eller med guide. På den här sträckan vandrar du också genom Stora Sjöfallets nationalpark, känd för sina hisnande vyer – särskilt vid klart väder.  Längs den här delen av Kungsleden bedrivs renskötsel, så det är viktigt att visa respekt.  
 

Snabbfakta

• Total distans: 102km 

• Tid: 5-6 dagar, 4-11 timmar vandring per dag. 

• Delsträckor: 6 stycken på 9-30 km. 

3. Nikkaluokta to Saltoluokta.jpg

Vandringssträckor mellan Nikkaluokta och Saltoluokta 

Delsträcka Från Till Distans Tid Båt/Buss?
1*

Nikkaluokta

Kebnekaise 19 km 5-7 timmar  
2*

Kebnekaise 

Singi 15 km 4-6 timmar  
3

Singi

Kaitumjaure 13 km 4-5 timmar  
4

Kaitumjaure

Teusajaure 9 km 4-5 timmar  
5

Teusajaure

Vakkotavare 15 km 4-6 timmar icon-checkmark-round-teal.svg
6

Vakkotavare

Saltoluokta 30 km 9-11 timmar  icon-checkmark-round-teal.svg

* Dessa två första sträckor är egentligen inte en del av Kungsleden, men Nikkaluokta är en vanlig utgångspunkt för denna del av leden.

Nikkaluokta till Kebnekaise 

Många väljer att starta sin vandring i Nikkaluokta och via Kebnekaise fjällstation ta sig till Singi för att där fortsätta på Kungsleden till Saltaluokta.  

Den första delsträckan till Kebnekaise är bitvis stenig, blöt och svårvandrad. Om du vill kan du förkorta vandringen genom att åka båt över sjön Laddujavri. Båtturen tar 20-30 minuter och förkortar din vandring med 6km.

Kebnekaise till Singi 

Den här delsträckan tar dig igenom Laddjuvagge och bitvis är leden smal och trång. Här finns också några av Sveriges mest välkända klätterbanor. Precis innan du når fjällstugan i Singi öppnar dalgången upp sig med en fantastisk utsikt. 

I Singi möter du upp Kungsleden och fortsätter vidare på den till Saltoluokta. 

Singi till Kaitumjaure 

Den första delen av den här delsträckan är lättvandrad och du vandrar längst fjällälven Tjäktjajåkka sjön Kaitumjaure. Först när du börjar närma dig STF Kaitumjaure fjällstuga blir terrängen lite svårare. Från fjällstugan kan du också ta du upp till toppen av Sanjartjåkka för en fantastisk utsikt. 

Kaitumjaure till Teusajaure 

Mellan Kaitumjaure och Teusajaure vandrar du för det mest över kalfjäll och utsikten är storslagen vid klart väder. Vid Teusajaure finns också ett fantastiskt vattenfall som inte får missas! 

Teusajaure till Vakkotavare  

När du lämnar Teusajaure behöver du ta dig över sjön för att kunna fortsätta. Stugvärden i STF Teusajaure fjällstuga erbjuder skjuts över sjön och det finns också roddbåtar tillgängliga. Om du väljer att ro över själv måste du tänkta på att alltid lämna minst en roddbåt på varje strand så andra vandrare också kan nyttja dem. 

Vakkotavare till Saltoluokta 

Den sista delen av vandringen går genom Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark. Det är en lång sträcka där du vandrar utmed en väg. Många väljer därför att ta bussen till Kebnats. I Kebnats behöver du sedan åka båt för att komma till STF Saltoluokta fjällstation. Eller så väljer du att åka hem direkt från Kebnats. 

image

Hur tar jag mig dit? 


icon-arrow-bold-right.svg  Till och från Nikkaluokta 

Det går bussar mellan Kiruna och Nikkaluokta.

icon-arrow-bold-right.svg  Till och från Saltoluokta 

Det går bussar mellan Gällivare och Kebnats. Från Kebnats tar du sedan båten över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.  

×