Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Teens
Nyheter
Bästsäljare
Accessoarer
Väskor
Skor
Presentkort

 

Kungsleden: Saltoluokta till Kvikkjokk

Leden till Kvikkjokk börjar i Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke nationalpark och fortsätter sedan längst med Sarek nationalpark. Du vandrar mellan de höga bergen i Sarek på ena sidan och vackra fjällskogar på den andra sidan. Leden tar dig också över två sjöar där du behöver ta båt för att komma vidare.  Du kan också göra dagsturer in i Sarek för att ta del av samernas kulturhistoria. Längs denna del av Kungsleden är renskötsel vanlig. Kom ihåg att visa respekt. 

Snabbfakta 

Total distans: 73 km. 

Tid: 4 dagar, 3-9 timmar per dag. 

• Delsträckor: 4 stycken på 10-22 km

4. Saltoluokta to Kvikkjokk .jpg

Vandringssträckor mellan Saltoluokta till Kvikkjokk

Delsträcka Från Till Distans Tid Båt/buss?

1

Saltaluokta Sitojaure 19 km 6-8 timmar  

2

Sitojaure Aktse 10 km 3-4 timmar icon-checkmark-round-teal.svg

3

Aktse Pårte 22 km 7-9 timmar icon-checkmark-round-teal.svg

4

Pårte Kvikkjokk 17 km 6-8 timmar  

Saltaluokta till Sitojaure 

Början av vandringen är ganska brant innan du kommer upp på kalfjället. Härifrån har du en fantastisk utsikt och leden blir mer lättvandrad. Innan du kommer fram till STF Sitojaure fjällstuga måste du gå nedför Sjäksjos branta bergvägg. Fjällstugan ligger bredvid ett sameviste.  

Sitojaure till Aktse 

På den första delen av den här sträckan måste du åka båt över sjöarna Kaskajaure och Kåbtajaure. Du kliver av båten i Svine och vandrar upp på kalfjället och när du rundat Tåresåive ser du ut över Rapadalen, Sarekfjällen och även den berömda Skierfeklippan. Det går också att göra en avstickare till Skierfklippan där utsikten är fantastisk. 

Aktse till Pårte 

När du beger dig från Aktse måste du åka båt över sjön Laitaure. Turen tar cirka 15 minuter med motorbåt och det finns båtturer som drivs av STF. Det finns även roddbåtar som du kan använda för att korsa sjön, men sjön är stor och vädret gör det svårt att ro över om man inte är van roddare. Under den här delsträckan vandrar du delvis genom Sarek nationalpark, här gäller lite speciella regler så läs på noga innan! 

Pårte till Kvikkjokk 

På den sista delsträckan mellan Pårte och Kvikkjokk är terrängen bitvis svår och stenig. För den som är fågelintresserad är en avstickare till Pårekslätten ett måste. Hit lockas många vadare och sjöfåglar under fågelsäsongen och det är en favorit bland fågelskådare.  

Hur tar jag mig dit? 


icon-arrow-bold-right.svg  Till och från Saltoluokta 

Du kan åka tåg till och från Gällivare. Därifrån går det sedan bussar till Kebnats. Från Kebnats behöver man åka båt över sjön Langas till Saltoluokta fjällstation.

icon-arrow-bold-right.svg  Till och från Kvikkjokk 

Du kan åka tåg till och från Murjek. Därifrån går det sedan buss till Kvikkjokk med byte i Jokkmokk. 

×