Fri frakt & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 460 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
Cart icon
Dam
Herr
Accessoarer
Kampanjer
Guider
image

Packlista för dagsvandring

Oavsett om det gäller ett par timmar, eller från soluppgång till solnedgång, så är förberedelserna inför en dag av vandring A och O. För att du enkelt ska kunna lista ut vad som är viktigt att ta med har vi skapat denna guide med grundläggande information och värdefulla tips, komplett med checklistor, bara för dig. Om du är ny på vandring rekommenderar vi vår Vandring för nybörjare-guide, där vi tar upp alla tänkbara och nödvändiga tips och tricks för ett lyckat äventyr ute i naturen.

Vad borde jag ta med mig på en dagsvandring?

Ett generellt tips är att ju längre du planerar att vara ute på din vandring, desto mer behöver du ta med dig. Oavsett hur lång tid du planerar att spendera utomhus borde följande prylar alltid få följa med, detta är det absolut mest grundläggande att packa ner:
 

Vandringsutrustning

Börja med en ryggsäck. Vi rekommenderar en 18L’s ryggsäck för dagsturer men upp till 30L funkar om du känner med dig att du vill ta med dig fler saker. Ett skyddsöverdrag till ryggsäcken kan också vara bra att ha för att skydda dina personliga tillhörigheter från oväntade regnskurar och smuts. Önskar du mer avlastning för knäna under vandringen så rekommenderar vi att du tar med stavar.

Bra att ha: 

   Ryggsäck (minst 18L)

 

Tips:

   Regnskydd för ryggsäckar

   Vandringsstavar

image

Mat och vatten

Praxis är att alltid packa lite mer mat och vatten än vad du tror att du kommer behöva – bara för att vara på den säkra sidan! Packa med torr mat som är energirik, så som nötter, torkade frukter, müslibars och ostar. Smörgås är också en perfekt måltid att äta medan man går. 

Ta med en vattenflaska som du kan fylla på allt eftersom, och börja alltid vandringen med en full flaska. Att dricka regelbundet är livsviktigt för en lyckad vandring och kom ihåg att du alltid kan fylla på din flaska under vandringen genom att rengöra vattnet.
 
Kom ihåg att ta med tillbaka hem det som du tagit med dig på vandringen, och lämna aldrig matrester eller skräp ute i naturen. För att minska på det avfall du skapar kan du ta ut maten ur deras originalförpackningar och istället placera dem i återanvändningsbara Ziplock-påsar. 

Bra att ha:

   Vattenflaska (en eller flera)

   Lättätliga snacks

   Alternativ för lunch

   Extra mat

   Vattenrening

image

Att känna till området man vandrar i är otroligt viktigt. Använd gärna din mobiltelefon eller en GPS, men se i sådana fall till att ta med en Power bank och ett alternativt sätt att navigera på utifall att du får slut batteri. En klassisk karta eller kompass är alltid trogna hjälpredor och de kräver ingen som helst elektricitet för att fungera. Många rutinerade vandrare tar också med sig en klocka med höjdmätare.

Bra att ha:

   Mobiltelefon

   GPS

   Portabel laddare eller Power bank

   Karta

   Kompass

   Klocka med höjdmeter

image

Hälso- och säkerhetsprodukter

Att vara förberedd på eventuella nödsituationer gör att du enklare kan njuta av din vandringstur. Ett första hjälpen kit, visselpipa, tändstål (helst något som är vattentätt!), fickkniv eller ett multiverktyg samt en pannlampa eller fackla kan vara livsviktigt att ha med. Glöm inte att ta med eventuella mediciner som du går på! För att hålla irriterande insekter borta kan det också vara bra att ta med insektsmedel. Glöm inte heller bort din hud, det är smart att alltid ha ett rejält lager av solkräm på sig även, under molniga dagar. 

Den personliga hygienen är också viktig. Vi rekommenderar att du tar med dig handsprit och nedbrytbara, parfymfria tvättservetter för att hålla dig ren. Du kan också ta med toalettpapper, men kom då ihåg att vara sparsam med hur du använder och gör dig av med pappret enligt Leave No Trace-principerna om vett och etikett i naturen. Omgivningen och miljön ska inte störas eller förstöras och är du ute på en kortare tur är det kanske bäst att lämna just sådana saker hemma.

Bra att ha:

   Första-hjälpen kit

   Tändstål

   Visselpipa

   Multiverktyg eller kniv

   Pannlampa

   Medicin (i förekommande fall)

   Insektsmedel

   Solkräm

   Handsprit

   Nedbrytbara tvättservetter

image

Säkerhetstips!

Dela din planerade rutt med en eller två kompisar så att någon alltid vet var de kan hitta dig. 

Lämpliga kläder

Vad du har på dig under vandringen är antagligen en av de absolut viktigaste besluten du tar innan du beger dig av. Din komfort påverkar ditt humör samt styr i längden hur lyckad din vandring kommer bli. Vi menar att det inte finns något som heter dåligt väder om man är väl förberedd! Faktorer så som väder, plats och hur lång tid som ska spenderas utomhus bör styra dig i valet om vilka kläder du ska välja. Nedan har vi samlat flera detaljerade väderguider så att du kan göra allt för att undvika otrevliga överraskningar på ditt äventyr. 

Regnigt väder

Ingen vill bli överrumplad av en plötslig störtskur, varför ett vattentätt lager inkluderande en jacka med en rymlig huva och ett par regnbyxor är ett måste att ta med sig. I vår guide till regnväder kan du berika dig med kunskaper som hjälper dig att hålla dig torr och bekväm oavsett väder.

Bra att ha:

   Vattentät jacka

   Regnbyxor

image

Varmt väder

Solglasögon, keps eller visir/solskärm, en tunn långärmad tröja och zip-off byxor är perfekta att ha på eller med sig under vandring i varmt väder och för att skydda dig från solens starka UV-strålar. I vår guide till vandring i varmt väder kan du läsa mer om detta. 

Bra att ha:

   Solglasögon

   Keps

   Tunn, långärmad tröja

   Vandringsshorts

   Zip-off byxor

image

Vinterväder

Vid vandring under vinterhalvåret kan du befinna dig i en otroligt vacker men rejält kylig terräng. Då är det viktigt att tänka på att klä sig i många lager, inkluderande ett värmande underställ. Packa saker som underställ, isolerande jacka, fleece, halsduk, vantar och en mössa eller ett pannband. För att lära dig mer om hur du kan trivas i kallare klimat, kolla in vår Vinterväder-guide.

Bra att ha:

   Isolerande jacka

   Underställ

   Fleece

   Tubhalsduk

   Vantar

   Mössa eller pannband

image

Skor

När det gäller skor ska du välja ett par som är slitstarka och bekväma. Välj gärna vandringskängor eller promenadskor som är designade att klara av varierande terräng och som motverkar skador från vandring så som skoskav. Bär dem med höga strumpor i ull eller syntetiska material, och packa alltid med ett extra par strumpor för säkerhetsskull!
 

Bra att ha:

   Vandringsskor

   Promenadskor

   Strumpor (och ett extra par!)

image

Säkerhetsstips!

För din säkerhets skull är det viktigt att tänka på att bära kläder som syns. Alla plagg i vår Rescue Serie är utrustade med en inbyggd RECCO® reflektor som gör dig sökbar om du skulle gå vilse eller skada dig på vandringen.

De 10 väsentligheterna

“The 10 Hiking Essentials” är en sammanställning gjord av en vandringsorganisation för att hjälpa äventyrare att veta vilken som är den viktigaste utrustningen att ha med sig på en vandringstur. Därför tycker vi att den är mycket viktig att nämna i det här sammanhanget. Checklistan gäller för såväl dagsvandrare som för dem som är ute på längre vandringar. Det är alltså upp till dig att besluta dig för vad du ska ta med dig då alla turer kan variera. Till exempel så är skydd och eld inte lika viktiga att prioritera om du bara planerar att vara ute i några timmar i dagsljus. 

Läs mer om den viktigaste vandringsutrustningen

Slutliga tankar

Dagsvandring är ett utomordentligt sätt att njuta av naturen och allt den har att erbjuda utan att investera alldeles för mycket tid. Det är ett alternativ som passar alla, oavsett tidigare erfarenhet. Och slutligen, medan du med självförtroendet i bagaget packar inför din nästa vandringstur kan du passa på att samtidigt kika på all vår vandringskläder.

×