Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Så väljer du ryggsäck

25 april 2023

Är dina fickor överfulla med grymt bra utrustning? Håll händerna fria och bär enkelt med dig allt du behöver med en smart ryggsäck. Oavsett aktivitet är en ryggsäck det perfekta sättet att bekvämt ha dina nödvändigheter nära till hands.

En ryggsäck är en ryggsäck, eller? Till en början kan det kännas som att alla ryggsäckar är i princip samma, men det finns faktiskt mycket att tänka på när man ska välja ryggsäck. Låt oss guida dig genom processen att välja den perfekta storleken och funktionerna beroende på vilka aktiviteter du ska använda din ryggsäck till.

image

Men först, vad är skillnaden mellan en ryggsäck och en dagsryggsäck?

En ryggsäck är det gemensamma namnet på alla väskor som kan bäras på ryggen med hjälp av axelband. Men ibland kan man också se att vissa ryggsäckar beskrivs som daypacks, eller dagsryggsäckar på svenska.

En dagsryggsäck är en liten, lätt ryggsäck som är till för att bära med sig de viktigaste sakerna man behöver under en dagsvandring. Det brukar användas för att särskilja en mindre ryggsäck från större som används för backpacking och vandring som varar i flera dagar.

Vilken storlek på ryggsäck behöver du?

Hur stor en ryggsäck är brukar skrivas i liter och det är ett mått på ryggsäckens packvolym. Den totala volymen brukar mätas på all stängd förvaring, både huvudfack och fickor. Öppna fickor som inte kan stängas med dragkedja, som till exempel sidofickor för vattenflaskan, ingår inte i volymmåttet.

På en del större och mer tekniska ryggsäckar kan det också finnas olika rygglängder eller så är bärsystemet justerbart efter längden på din rygg. Det underlättar när du ska bära riktigt stora och tunga ryggsäckar.

Små ryggsäckar, under 20L:
Bäst att använda för att bära det absolut viktigaste som till exempel personliga tillhörigheter och tech.

Medelstora ryggsäckar, 20-30L:
Passar bäst att använda till dagsvandringen, skolan, jobbet och gymmet där du behöver ta med dig dina viktigaste saker och lite större saker.

Stora ryggsäckar, 30-40L:
Passar bäst att använda på vandringsturen, till skolan, jobbet och på resan när du behöver ta med en större laptop, fler saker och flera klädbyten.

XL stora ryggsäckar, över 40L:
Passar bäst att använda när du backpackar eller är ute och reser. Ryggsäckar med en kapacitet över 40L är ofta stora och inte lika sköna att bära varje dag.

Men hur vet du vilken storlek på ryggsäck som passar dig bäst? Fundera på vilka aktiviteter du skulle vilja använda ryggsäcken till och vad du skulle vilja ha med dig under den tiden. Ibland kan det vara smart att ta fram det du vill ha med dig för att se hur mycket plats du behöver. Det kan vara värt att investera i kompakt och lätt utrustning som ofta tar mindre plats om det är något du bär med dig ofta.

Vilken Explor Backpack passar dig bäst?

Aktivitet18L30L
VandringDagsvandring1-2 dagar
Arbete/Skola16” laptop17” laptop
FlygplansresorPassar under sätetHandbagage
ResorEn nattWeekend

Letar du efter en större väska för resor? Kolla in vår Duffel Bag 40L eller Duffel Bag 70L.

Vilka funktioner behöver du?

Ryggsäckar kommer med många detaljer och funktioner som kan vara svåra att förstå om du inte är bekant med de olika termerna. Här har vi sammanställt de vanligaste funktionerna du kan träffa på när du letar efter en ny ryggsäck:

Bärsystem

Bärsystemet är den konstruktion som gör att ryggsäcken är bekväm att bära. Det finns många olika varianter och vilken som är bäst beror på din kroppsform och vad du ska använda ryggsäcken till.

När du behöver bära riktigt tungt och i svårare terräng så är en ramryggsäck bra. Ramryggsäcken har en extern ram som hjälper till att stabilisera packningen och fördela vikten från axlarna till höfterna.

För att kunna bära tyngre packning över en längre tid behöver du en struktur som stabiliserar packningen och hjälper till att fördela vikten från axlarna till höfterna. Ramryggsäckar är riktigt bra ventilerade, eftersom ramen skapar en luftficka mellan ryggsäcken och ryggen. De passar bäst till längre, svårare och tyngre vandringar.

De vanligaste ryggsäckarna idag är så kallade softpacks. De är lättare och mer multifunktionella och bärs ofta direkt mot ryggen. En del softpacks har ingen struktur alls utan är helt mjuka, de är oftast mer för vardagsanvändning när du inte bär med dig så tunga saker. Andra softpacks har en ryggpanel i formpressad skum som ger struktur till ryggsäcken och skapar stabilitet. Det gör det möjligt att bära tyngre packning under längre tid, t.ex. under längre vandringsturer.

Öppningsmöjligheter

Hur du kommer åt huvudfacket i din ryggsäck kan variera. Det vanligaste sättet att komma åt dina saker är ovanifrån men det finns också andra typer av öppningar som kan vara mer användbara vid olika aktiviteter.

 

Toppmatning: Den här typen av öppning gör att du kommer åt dina saker i ryggsäcken ovanifrån. Locket upptill kan stängas med dragkedja, dras åt med dragsko eller spännas fast.

Frontmatning: Ryggsäckar som kan öppnas från framsidan har ofta en U-formad dragkedja på tre sidor av frontpanelen, vilket gör att den öppnas som en flik. Det är lättare att komma åt huvudfacket så här eftersom det är mer som att öppna en resväska.

Sidomatning: Vissa ryggsäckar kan öppnas från sidan, ofta i kombination med att kunna öppnas ovanifrån eller från framsidan. En öppning från sidan låter dig ofta dra fram ryggsäcken på magen för komma åt dina saker utan att behöva ta av dig den.

Bottenmatning: Det finns även ryggsäckar där du kan komma åt huvudfacket från botten, ofta i kombination med andra typer av öppningsmöjligheter. Detta gör det enklare att komma år sakerna i botten av din packning utan att behöva plocka ur allt.

Öppning från bakpanelen: Vissa ryggsäckar kan också öppnas från baksidan, det vill säga den delen av väskan som vilar mot ryggen. Den här typen av öppning fungerar ofta på samma sätt som öppningar från framsidan där de kan öppna sig helt och ligga platt som en resväska.

Fickor och förvaringsfack

När det kommer till fickor och förvaringsfack så finns det allt från enkla ryggsäckar med bara ett huvudfack till taktiska ryggsäckar med många olika förvaringsmöjligheter. Här är några som kan vara värda att kolla in:

Huvudfack: Den största fickan i ryggsäcken brukar kallas för huvudfacket. Det är här du förvarar det mesta av dina saker och större lite större utrustning.

Sidoficka: Sidofickor är placerade på utsidan av ryggsäcken och kan användas för att förvara vattenflaskor, paraplyer eller snacks. Det är ofta lätt att komma åt sidofickorna när du är på språng utan att behöva ta av dig ryggsäcken. 

Topplock-ficka: Det finns fickor i topplocket som kan öppnas både på utsidan och insidan av ryggsäcken. De ger dig enkel tillgång till saker du kan behöva snabbt, som solglasögon och kartor. På flygplatsen är en ficka i locket perfekt för att förvara din påse med vätskor, vilket gör det lätt att plocka fram den vid säkerhetskontrollen.

Ficka på höftbältet: Många ryggsäckar har även fickor på höftbältet som kan vara både öppna eller som kan stängas med dragkedja. Dessa fickor är lätta att komma åt även när du har på dig väskan och är perfekta för att förvara solkräm, läppbalsam, mobiltelefon eller snacks.

Laptopfack: En speciell ficka eller ett fack för en laptop finns vanligtvis i huvudfacket. Ibland kan den också öppnas separat från sidan eller ovanifrån vilket gör det möjligt att komma åt datorn utan att behöva öppna huvudfacket.

Gömd ficka: Invändiga fickor eller fickor på baksidan av ryggsäcken som kan stängas med dragkedja är perfekta för att förvara värdesaker som plånbok, pass eller andra resedokument. Genom att gömma undan fickan inuti ryggsäcken eller på bakpanelen förhindrar du för någon annan att komma åt dina saker.

Fack för vätskesystem: Vätskeblåsa är ett bekvämt sätt att bära med sig och dricka vatten utan att behöva stanna för att ta fram vattenflaskan. Många ryggsäckar har invändiga fack för vätskeblåsor med en slangöppning för att kunna dra ut och placera munstycket lättillgängligt.

Remmar och fästpunkter

Med fästpunkter som remmar, daisy chains och öglor kan du förvara många saker på utsidan av din väska som är för stora och krångliga att förvara inuti. Detta kan öka hur mycket du kan bära med dig även om det såklart fortfarande är viktigt att tänka på vikten och viktfördelningen för att kunna bära ryggsäcken bekvämt.

Bakre bärremmar: Många ryggsäckar har remmar undertill där man kan fästa liggunderlag, tält eller sovsäck på utsidan av väskan. Remmarna går oftast att justera och säkra med spännen så att det är enkelt att fästa olika typer av utrustning.

Fästöglor: Fästöglor är gjorda för att fästa längre utrustning som vandringsstavar, yxor eller ishakar. Men de är också bra för att kunna fästa karbinhakar i.

Daisy chains: Vissa ryggsäckar har också daisy chains, det vill säga ett band som sys fast som öglor på utsidan. De kan användas för att fästa verktyg, hjälmar och blöta kläder med karbinhakar på utanpå ryggsäcken.

Kompressionsremmar: Precis som namnet antyder komprimerar dessa remmar storleken på din ryggsäck när den inte är full. Dessa justerbara remmar säkras ofta spännen eller krokar och kan även användas som öglor för att fästa redskap.

Bröstrem: För att förhindra att axelremmarna glider ner på axlarna och armarna så kan man spänna fast dem med en bröstrem. Bröstremmen kan också minska belastningen på dina axlar genom att fördela vikten bättre och stabilisera packningen.

Toppstramare: Toppstramare är justerbara remmar som länkar ihop den övre delen av ryggsäcken med axelremmarna. De drar in ryggsäcken upptill vilket gör att du inte blir baktung. Det ger också mer stöd för dina axlar och gör det bekvämare att bära tungt.

Axelremmar: Axelremmarna fördelar ryggsäckens vikt jämnt. Det är viktigt att ha justerbara axelband för att kunna placera väskan korrekt på ryggen. Axelremmar kan vara både raka eller böjda. Raka axelremmar är vanligt på vardagsryggsäckar där du inte ska bära så tungt medan böjda axelband är bättre på att fördela vikten över bröstet så att du kan bära tungt och länge.

Höftbälte: För att hjälpa till att omfördela packningens vikt från axlarna till höfterna så har många ryggsäckar ett vadderat höftbälte. Bältet ska vila precis ovanför höftbenet för att vara mest effektivt. Mindre ryggsäckar har ibland ett midjebälte. Det omfördelar inte vikten som ett höftbälte men stabiliserar ryggsäcken mot ryggen vilket gör den mer bekväm att bära.

Vaddering

Vaddering gör ryggsäcken mer bekväm att bära vilket blir ännu viktigare när du bär tung packning som belastar din kropp mer. Välj en ryggsäck med vaddering i ryggen samt på insidan av höftbältet och axelbanden. Det är oftast här du kommer känna dig öm och där du kan behöva vaddering för att minska både belastning och skav.

Ventilation

Ventilation är en viktig del som är lätt att glömma bort när du köper en ny ryggsäck. Ventilationen hjälper till att motverka en svettig rygg och är viktig för att bekvämt kunna bära en ryggsäck under lång tid eller i varma och fuktiga klimat. Ramryggsäckar skapar ofta en luftficka mellan din rygg och väskan, vilket ger bra ventilation för ryggen.

Ryggsäckar med andra bärsystem bärs direkt mot ryggen och de har ofta ventilationskanaler i bakpanelen för att förbättra luftflödet. Vissa ryggsäckar har även en meshpanel som skapar ett avstånd mellan ryggen och ryggsäcken. Detta ger ytterligare ventilation som kan vara skönt när det är varmt och klibbigt.

Impregnering

Det är viktigt att hålla utrustningen torr när det regnar ute. De flesta ryggsäckar är behandlade med DWR (Durable Water Repellent) för att göra dem mer regntåliga, men det gör dem inte helt vattentäta. Under ihållande och kraftigt regn kommer vatten att sippra igenom yttertyget. Ett extra regnskydd över ryggsäcken kan vara en bra idé för att din utrustning inte ska bli blöt när det regnar mycket.

Glöm inte att återapplicera DWR-behandlingen på din ryggsäck för att behålla dess vattenavvisande egenskaper.

×