Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 610 000+ recensioner
Cart icon

Hur man tänder en lägereld

26 juni 2023

Är du redo för att grilla några marshmallows runt lägerelden? Innan du får njuta av den varma glöden och smaskiga godsaker måste du veta hur man tänder en lägereld. I den här guiden tar vi dig genom hur du bygger och underhåller en säker och värmande eld. Allt från att välja den perfekta platsen till hur du släcker lågorna.

Välj plats och samla ved

När du väljer en plats för din lägereld finns det några viktiga saker att ta hänsyn till. Först och främst behöver du säkerställa att det är tillåtet att göra upp en eld där du befinner dig. Vissa områden kan också ha tillfälliga eldningsförbud på grund av torra eller blåsiga förhållanden. Kolla alltid lokala varningar där du befinner dig!

Använd alltid en befintlig eldstad om en sådan finns tillgänglig. Om du behöver skapa din egen eldstad, välj en plats som är minst 4-5 meter bort från allt som kan fatta eld, till exempel träd, buskar eller tält. Leta efter en plats som är platt och fri från skräp. För att förbereda eldstaden, gräv ett grunt hål och avgränsa den med stenar eller en metallring. Detta hjälper till att begränsa branden och förhindra att den sprider sig utanför det avsedda området.

image

Olika typer av bränsle

Fnöske:
Detta är det första materialet du bör använda för att starta din lägereld. Fnöske är olika typer av lättantändliga material som till exempel torra löv, kvistar eller bark. Det ska vara torrt och litet nog att snabbt fatta eld.

Tändved:
När ditt fnöske brinner, lägg till tändved för att bygga upp elden. Tändved består av små pinnar eller grenar som är något större än ditt fnöske. Dessa kommer att fatta eld snabbt och hjälpa till att sprida lågan.

Ved:
Lägg till större vedbitar när din lägereld brinner kraftigt. Dessa kommer att brinna länge och ge kontinuerlig värme till elden. Du bör välja torr ved, då fuktigt och nyfällt trä skapar mer rök och brinner mindre effektivt.

Hur du bygger elden

Olika typer av konstruktioner

Att bygga en säker och effektiv eld kräver mer än bara en hög med ved och en tändsticka. Att förstå olika strukturer och deras syften kan hjälpa dig att bygga en eld som inte bara brinner längre, utan även är varm och säker.

Pyramideld 

image

Börja med att placera några små bitar torrt fnöske i mitten där du vill bygga elden. Luta sedan större pinnar eller träbitar mot varandra som en pyramid runt tändveden. Tänd veden i mitten, och lågorna bör växa och sprida sig till pinnarna. Lägg gradvis till större vedbitar när elden växer. 

Fördelar: 

 • Bra för att snabbt och enkelt starta lägerelden. 

 • Låter luften cirkulera och håller brasan brinnande. 

 • Lätt att justera storleken på elden genom att lägga till mer ved efter behov. 

Nackdelar: 

 • Kräver ofta uppmärksamhet för att bibehålla formen. 

 • Inte idealiskt för matlagning eftersom strukturen kollapsar när elden brinner ner. 

 • Kan snabbt brinna igenom ved om den inte sköts på rätt sätt. 

Pagodeld 

image

Börja med att lägga två träbitar parallellt  och en bit ifrån varandra. Lägg ytterligare två träbitar vinkelrätt mot de två första ovanpå dem, som ett timmerhus. Fortsätt med det här mönstret tills du har byggt upp fyra eller fem lager. Lämna mitten fri och starta en liten pyramideld där så lågorna växer och antänder vedträna. Lägg gradvis till mer och större ved när elden växer. 

Fördelar: 

 • Skapar en långvarig brasa eftersom strukturen brinner långsamt. 

 • Ger en stabil bas för matlagning. 

 • Idealisk för större brasor. 

Nackdelar: 

 • Kräver mer tid att bygga jämfört med andra strukturer. 

 • Kan vara svår att starta 

Eldflotten 

image

Placera dina största vedträn sida vid sida i ett lager, börja med tre eller fyra. Rotera sedan 90 grader och lägg ett andra lager av lite mindre stockar ovanpå det första. Fortsätt att bygga lager på det här sättet och minska storleken på vedträna allt eftersom. Lägg slutligen din tändved och fnöske ovanpå för att starta elden. Denna struktur gör att elden brinner långsamt och jämnt uppifrån och ner. 

Fördelar: 

 • Ger en långvarig och jämn eld. 

 • Idealisk för matlagning eftersom strukturen är stabil. 

Nackdelar: 

 • Kan vara svårt att hålla strukturen stabil när veden brinner ner. 

 • Kan vara svårare att starta.

Hur man eldar med blöt ved

Att starta en lägereld med blöt ved i fuktiga förhållanden kan vara svårt. Men här är några tips som kan hjälpa dig att få igång en brasa:

Klyv ved och tändved. De mindre bitarna kommer att fatta eld snabbare, och den torra veden på insidan har lättare att fatta eld.

Lägg till mer ved gradvis. Att elda med blöt ved kommer att ta längre tid och kräva större tålamod. Du behöver vara med och långsamt lägga på mer och mer ved för att få brasan att brinna bra.

Gör en pyramideld. Fuktigt trä kommer att producera mer rök och mindre värme, så du måste se till att du har tillräckligt med luftflöde för att hålla elden igång. En hög struktur, som pyramidelden, är perfekt för fuktiga förhållanden.

Tänd lågt. Börja med att tända lågt för att elden ska hålla länge och ge maximal värme. Värmen från elden kommer också gradvis att torka ut veden ovanför när den klättrar. Ett annat tips är att tända elden från lovartsidan (det vill säga från den sidan den blåser), eftersom vinden blåser lågorna genom fnösket och tänder elden snabbare.

Använd eldstartare. Om du kämpar för att få igång elden kan du behöva ta till eldstartare för att tända. Tändstål, bomullstyg dränkt i bivax eller ludd från din torktumlare är alla bra alternativ.

Hur du släcker elden

När man släcker en brand är det viktigt att göra det ordentligt för att förhindra risken att elden sprider sig. Börja med att använda en spade eller pinne för att sprida ut glöden och askan så att de kyls ner. Häll sedan vatten över elden och blanda askan och glöden med jorden för att släcka resterande varam delar. Lämna eldstaden som du hittade den genom att rensa upp skräp och sprid askan över ett större område.

Säkerheten först! Vad du behöver tänka på när du eldar i naturen

Det är viktigt att komma ihåg att lägereldar kan vara farliga och bör behandlas försiktigt. Genom att följa dessa säkerhetstips kan du njuta av din lägereld samtidigt som du håller dig själv och naturen säker.

Ja!

 • Bygg din lägereld i en avsedd eldstad om möjligt alternativt i en grop.

 • Rensa området runt din lägereld från torra löv, kvistar eller andra brandfarliga material.

 • Ha en hink med vatten eller spade i närheten om branden snabbt behöver släckas.

 • Håll elden liten och under kontroll och lämna den aldrig utan uppsikt.

 • Se till att elden är helt släckt innan du lämnar området eller går och lägger dig.

Nej

 • Starta inte en lägereld om restriktioner eller eldningsförbud finns på platsen.

 • Bygg inte en lägereld där det lätt kan sprida sig, som nära torrt gräs, buskar eller överhängande grenar.

 • Använd inte bensin eller andra brandfarliga vätskor för att starta elden.

 • Lämna inte lägerelden utan uppsikt, inte ens för en kortare tid.

 • Låt inte barn eller husdjur leka nära lägerelden.

 • Kasta inte skräp eller annat material i elden.

×