Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Hur tvättar du din ryggsäck?

25 april 2023

Din ryggsäck är en pålitlig följeslagare under alla dina äventyr i naturen, fylld med allt från snacks och vatten till nödutrustning och extra kläder. Men låt oss vara ärliga – efter ett tag kan man både se och känna lukten av lite för många vandringsturer. En ordentlig rengöring kommer få din ryggsäck att både se och lukta fräscht igen. Och inte bara det, det kommer också att öka dess livslängd. Så plocka fram tvättmedlet och gör dig redo att ge din ryggsäck lite kärlek - vi guidar dig genom hela processen!

image
 Vad du kommer att behöva: 

Skonsamt och parfymfritt tvättmedel 

Mjuk borste eller en tandborste 

Mjuk svamp 

Handduk 

Fläckborttagningsmedel 

Dammsugare 

Förbered din ryggsäck för tvättning 

Börja med att ta bort alla löstagbara delar, som till exempel höftbälten, för att kunna tvätta dem separat. Öppna alla fickor och fack i ryggsäcken och skaka ur den ordentligt. Du kan också dammsuga inuti ryggsäcken för att få bort grus, sand och smulor. 

Om du fått fläckar på din ryggsäck så borstar du på fläckborttagningsmedel direkt på fläcken med en mjuk borste. Låt fläckborttagningsmedlet sitta i ungefär en halvtimme innan du sköljer av det. Tänk på att testa fläckborttagningsmedlet på ett dolt område innan du använder det för att säkerställa att det inte skadar färgen eller tyget. 

Du kan också göra ditt eget fläckborttagningsmedel genom att blanda en del tvättmedel med en del vatten. Applicera blandningen på fläcken och låt den sitta i en halvtimme innan du sköljer. 

image

Tvätta ryggsäcken

Fyll ett badkar eller en diskho med ljummet vatten och tillsätt en liten mängd parfymfritt tvättmedel. Använd inte för mycket tvättmedel, det är väldigt drygt och en liten mängd räcker långt. 

Lägg ner din ryggsäck i vattnet och använd en mjuk svamp för att gnugga försiktigt på tyget. Använd en mjuk borste för att skrubba eventuella envisa fläckar eller extra smutsiga områden. Undvik att skrubba för hårt för att förhindra att tyget skadas. Om du behöver rengöra små eller svåråtkomliga områden kan en tandborste funka bra. När du har tvättat din ryggsäck, skölj den med kallt vatten för att ta bort resterande tvättmedel. 

Torka din ryggsäck 

Krama försiktigt ut så mycket vatten du kan och handdukstorka så noggrant som möjligt. Häng din ryggsäck upp och ner för att lufttorka. Det kommer droppa en hel del från ryggsäcken så se till att hänga den över ett badkar eller en balja. Undvik att hänga väskan på tork i direkt solljus eftersom det kan göra att färgen bleknar och tyget försvagas med tiden. Använd inte heller värme för att torka din ryggsäck eftersom det kan skada tyget och detaljerna. 

Tips för att underhålla din ryggsäck 

Regelbundet underhåll är nyckeln till att förlänga livslängden på din ryggsäck, oavsett om du använder den för dagsvandring, backpacking eller annat kul. Här är våra bästa tips för att se till att din ryggsäck håller sig ren och fräsch längre: 

  • Så fort du kommer hem, plocka ur blöta kläder för att förhindra mögelbildning. 

  • Ta bort matrester, snacks och sopor för att undvika skadedjur och dålig lukt. 

  • Dammsug din ryggsäck regelbundet för att ta bort smulor, sand och annan lös smuts. 

  • Rengör fläckar så fort de dyker upp med en mjuk svamp och ljummet vatten med ett milt diskmedel. 

  • Torka av din ryggsäck regelbundet med en fuktig trasa för att ta bort smuts och lera. 

  • Förvara alltid din ryggsäck när den är torr för att förhindra problem med fukt och mögel. 

Vanliga frågor om tvättning av ryggsäckar

×