Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Kläder för agilityträning – tips för både hundar och hundförare

12 juni 2023

Agility är en rolig och engagerande aktivitet för både hundar och deras förare, men det är viktigt att ha rätt kläder för träningen. I den här artikeln berättar vi mer om vad man ska leta efter i kläder för både hundar och förare för att säkerställa en härlig och säker träningsupplevelse.

Vad är agilityträning för hundar? 

Agilityträning för hundar är en sport som går ut på att hundar springer genom en hinderbana, med ledning av sina förare. Dels är det hinder som hunden ska hoppa över och andra varianter av hinder som gungbräda, tunnel och slalom. Se upp! För här går det undan! Du som förare ska se till att hunden klarar banan på kortaste möjliga tid utan misstag eller vägringar. Det bygger på ett djupt samarbete mellan hund och förare för att få ett bra resultat. Mycket glädje läggs på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. Det är högt tempo och snabba svängar vilket ger hunden bra motivation genom att den arbetar fritt mot nya spännande utmaningar.  

Det är en spännande tävlingsform och det finns tre olika storleksklasser. Samtliga klasser delas in i Small, Medium och Large. Har du funderingar att börja med att träna agility kan det vara en bra idé att besöka någon av de officiella tävlingarna som arrangeras över hela landet. Du kommer att fångas av farten, glädjen och spänningen. Det bästa med agility är att det är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader. 

Men som all fysisk aktivitet är det viktigt att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder och bära lämpliga kläder för att säkerställa säkerheten och komforten för både hundarna och deras tränare. 

Fördelarna med agilityträning

Agilityträning erbjuder en mängd fördelar för både hundar och deras förare. För hundar hjälper agilityträning att förbättra deras fysiska kondition, balans och koordination. Det hjälper också till att utveckla deras mentala skärpa och problemlösningsförmåga, eftersom de måste navigera på hinderbanan i en specifik ordning, med specifika instruktioner från sina ledare. 

Dessutom kan agilityträning bidra till att öka hundens självförtroende och sociala färdigheter. Hundar som deltar i agilityträning har möjlighet att interagera med andra hundar och förare i en kontrollerad miljö, vilket kan hjälpa dem att utveckla bättre sociala färdigheter och minska oro. 

För hundförare kan agilityträning vara ett bra sätt att knyta an till sina hundar och förbättra deras kommunikationsförmåga. Att arbeta tillsammans för att navigera i hinderbanan kan bidra till att bygga förtroende och stärka relationen mellan hund och förare. 

Kläder för hundförare 

Förare bör bära bekväma kläder med god andningsförmåga under agilityträning. Kläder som är för åtsittande eller begränsande kan hindra rörelsen och göra det svårt att leda hundar genom hinderbanan. Kläder gjorda av material som andas, såsom fukttransporterande tyger, kan hjälpa till att hålla förarna sval och bekväm, särskilt under varmare väder. Löst sittande kläder rekommenderas också, eftersom det ger bättre rörelseomfång. 

Vikten av rätt kläder

Lämpliga kläder är avgörande för både hundar och förare under agilityträning. För förare är bekväma kläder som andas viktigt för att säkerställa att de kan röra sig fritt och bekvämt medan de guidar sina hundar genom banan. Att välja lämpliga skor är också avgörande, eftersom hundförare behöver skor som ger bra grepp och stöd. 

För hundar kan rätt klädsel hjälpa till att skydda dem från skador och förbättra deras synlighet. Västar, jackor och selar kan alla användas för att hjälpa hundar att hålla sig varma i kallare väder och skydda deras päls från riv- och skavsår. Dessutom kan färgglada kläder hjälpa hundar att bli mer synliga för sina förare och andra hundar under kursen. 

Så klär du dig efter väder

Olika väderförhållanden kräver olika typer av kläder för hundförare. Under kallare väder bör hundförare bära varma, isolerade kläder med plats för flera lager under. Underställ, fleecejackor och vindtäta skallager är alla bra alternativ för kallt väder. I blött väder kan vatten- och vindtäta kläder hjälpa till att hålla förarna torra och bekväma. Hundtränare bör också överväga att bära kläder som ger solskydd när det är varmt ute, som till exempel långärmade tröjor och kepsar. 

Att välja bra skor för hundtränare

Att välja rätt skor är också avgörande för hundtränare. Skorna ska ge bra grepp och stöd, eftersom förare måste kunna röra sig snabbt och enkelt navigera i hinderbanan. Löparskor eller crosstrainingskor är båda bra alternativ för agilityträning. Undvik att bära skor med öppna tår eller sandaler, eftersom de inte ger tillräckligt med skydd för fötterna. 

Shoppa hundförarkläder:

Kläder för hundar 

Kläder för hundar har flera olika syften. För det första hjälper det att skydda hundens päls från smuts, rivsår och skador som kan uppstå under träning. För det andra kan kläderna förbättra hundens synlighet, vilket gör det lättare för tränare och förare att hålla reda på dem under träningen. Dessutom kan vissa typer av kläder användas för att signalera till hunden att det är dags att fokusera eller utföra en viss uppgift, till exempel en väst som hunden bara bär under träningspass. 

Varför har hundar på sig kläder under träning?

Ett annat viktigt syfte med hundträningskläder är att hålla hunden säker och bekväm under träningen. Till exempel i agilityträning kan hundar behöva springa och hoppa över hinder. Kläder som vadderade västar kan hjälpa till att skydda deras leder från skador. På samma sätt kan jackor eller tröjor under kalla väderförhållanden hjälpa till att hålla hunden varm och förhindra att den blir sjuk. 

Slutligen kan kläder för hundar under träning också tjäna ett psykologiskt syfte. När en hund är klädd i ett visst plagg kan det signalera till dem att det är dags att fokusera på uppgiften och förbereda sig för träning. Detta kan bidra till att skapa en känsla av rutin och struktur, vilket kan vara till nytta för både hunden och tränaren 

Vad du behöver tänka på när du väljer kläder till din hund

Passform

När du väljer kläder till din hund är passformen viktig för att säkerställa deras komfort och säkerhet. Kläder som är för åtsittande kan begränsa rörelser och vara obekväma, medan kläder som är för lösa kan trassla in sig eller fastna i hinder och orsaka en säkerhetsrisk. Det är viktigt att mäta hundens kropp och kolla storlekstabellerna för att få rätt passform.  

Material

Bekväma material är också viktigt för hundkläder. Det är viktigt att välja material som är mjuka, andas och inte irriterar hundens hud. Fleece är bra då det hjälper till att hålla musklerna varma både före och efter träning. Det är speciellt viktigt att hjälpa hunden att inte tappa kroppsvärme när det är kallt ute och då är ett fleecetäcke perfekt.  

Synlighet

Synlighet är en annan viktig faktor att tänka på när man väljer kläder för hundar. Reflekterande eller färgglada kläder kan göra det lättare att se hunden, särskilt under förhållanden med svagt ljus. Detta är särskilt viktigt under promenader eller utomhusaktiviteter nära vägar eller andra faror. Reflekterande halsband, selar och jackor är alla bra alternativ för att förbättra hundens synlighet. 

image

Sammanfattningsvis spelar kläder en viktig roll i hundträning. För hundföraren är bekväma och andningsbara kläder avgörande för att säkerställa ett komplett rörelseomfång. Det är också viktigt att välja bra skor för att ge stabilitet och förhindra halka eller fall under träning.  

När du väljer kläder för hundar är det viktigt att överväga syftet med kläderna, passformen, materialet och synligheten för att säkerställa hundens komfort, säkerhet och skydd. Med rätt kläder kan hundar njuta av utomhusaktiviteter i en mängd olika väderförhållanden samtidigt som de förblir synliga och skyddade. Genom att ta sig tid att välja rätt kläder för både tränare och hund, kan träningsupplevelsen bli säkrare, bekvämare och roligare för er båda två. 

×