Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Vandra på sommaren: Att välja rätt outfit för kvinnor

17 april 2023

Planerar du ett vandringsäventyr i sommar, men tycker det är svårt att komma på vad du ska ha på dig? Att hitta rätt vandringskläder kan göra stor skillnad för hur grym din upplevelse blir på vandringsturen. I den här artikeln ger vi dig praktiska tips och snygga outfitidéer. Gör dig redo för en skön och härlig dag på leden!

Att vandra på sommaren betyder inte alltid att det är varmt och soligt (åtminstone inte i Sverige), så att veta hur man ska klä sig för växlande väder, och för olika typer av vandringar är viktigt. Rätt outfit kan hjälpa till att reglera din kroppstemperatur, skydda dig mot solen och förhindra skav och blåsor. Det handlar om att vara bekväm – och se bra ut samtidigt!

Våra 10 bästa tips när du väljer outfit inför sommarvandringen

  1. Välj fukttransporterande tyger som andas - Välj ull eller syntetiska tyger som transporterar bort fukt från din hud och optimerar luftcirkulation. Det kommer hjälpa att hålla dig sval och torr.

  2. Undvik bomull – Kläder i bomull tenderar att absorbera fukt vilket kan göra att du känner dig svettig och obekväm under vandringen. Att vandring med blöta kläder, framför allt strumpor, kan också orsaka skav.

  3. Bär hatt och solglasögon - Skydda ansiktet och ögonen från solens skadliga strålar med en hatt och solglasögon med UV-skydd.

  4. Klä dig i flera lager - Att klä dig i flera lager gör att du enkelt kan anpassa din outfit när temperaturen växlar under dagen. Börja med ett fukttransporterande underställ, lägg till ett mellanlager för värme om du behöver och avsluta med ett lätt skallager som andas för att skydda mot vind och regn.

  5. Välj bra skor - Vandringsskor eller skor för trail running med bra grepp och stöd är avgörande för att navigera i tuff terräng utan att du halkar eller trillar.

  6. Ha på dig strumpor som sitter bra - Med rätt storlek på strumpor kan du förhindra blåsor och hålla dina fötter torra och lagom varma. Leta efter strumpor gjorda av fukttransporterande material och undvik bomull.

  7. Ta med en regnjacka - Sommarvädret kan vara oförutsägbart, så var beredd på plötsliga skurar genom att packa en tunn regnjacka.

  8. Satsa på ljusa färger - Ljust färgade kläder reflekterar solens strålar och håller dig svalare än mörkare färger som kan absorbera värme.

  9. Bär kläder med ventilationsdragkedjor - Ventilationsdragkedjor på jackor och byxor ger bättre luftflöde och temperaturreglering. Det håller dig sval och bekväm under sommarens vandringar samtidigt som de erbjuder skydd mot väder och vind.

  10. Glöm inte solkräm och insektsspray - Glöm inte att applicera solkräm med minst SPF 30 och insektsspray innan du klär på dig. På så vis är du skyddad från skadliga UV-strålar och irriterande insekter under vandringen

Sätt ihop din outfit: Så klär du dig för olika typer av sommarvandringar

Korta och lätta promenader

Bekväma kläder som andas och som gör det lätt att röra sig.

Lager ett:
Välj ett bekvämt första lager som andas. För lågintensiva vandringar kan det räcka med en t-shirt eller linne i en bomullsblandning som känns mjukt och skönt mot huden. Om du ofta blir svettig eller om det är riktigt varmt är det bättre att välja en t-shirt eller ett linne i material som transporterar bort frukt från kroppen, till exempel polyester.

Byxor:
Ha på dig tunna och bekväma byxor eller shorts som inte begränsar dina rörelser. Välj material som nylon eller polyester som torkar snabbt och som inte klamrar sig fast vid din hud.

Mellanlager:
Det kan kännas kallare i skuggan så se till att ta med en tunn fleece som mellanlager.

Skor:
Välj bekväma vandringsskor eller trailskor som erbjuder bra grepp och stabilitet i ojämn terräng. Glöm inte att bära strumpor av fuktavledande material som andas, till exempel polyester eller ull.

Vandringstillbehör:
Fundera också på att ha på dig en hatt med skärm för att skydda ansiktet och ögonen från solen.

Långa och utmanande vandringsleder

Slitstarka och multifunktionella kläder som håller dig torr.

Lager ett:
För att hålla svett borta från huden och för att förhindra överhettning är det bra om de kläder du bär närmast huden är gjorda i ett material som andas och transporterar bort fukt från din hud.

Byxor:
Ha på dig vandringsshorts eller zip-off byxor för ökad rörlighet och flexibilitet. Välj tunna och andningsbara byxor eller shorts gjorda av snabbtorkande material.

Mellanlager:
Klä dig i lager för att reglera din kroppstemperatur och anpassa dig till växlande väderförhållanden. En tunn fleece kan vara ett bra komplement till din outfit.

Skor:
För att förhindra blåsor är det bra att ha på sig stödjande och bekväma vandringskängor med bra fotledsstöd och strumpor gjorda i ett material som transporterar bort fukt och torkar snabbt.

Vandringstillbehör:
En hatt eller keps kan skydda ansiktet från solen samtidigt som den håller håret borta från ansiktet.

Varma och soliga vandringar

Fukttransporterande kläder som reglerar din kroppstemperatur.

Lager ett:
Bär ett lätt och lite lösare lager närmast kroppen som andas. Det kan vara bra att ha på sig en långärmad, ljus topp gjord av ett fukttransporterande material som polyester. Detta hjälper dig att hålla dig sval samtidigt som den skyddar dig lite mot solen.

Byxor:
Shorts kan vara riktigt bra under varma sommardagar, men de utsätter också dina ben för sol, insekter och taggiga buskar. Att bära långbyxor eller leggings gjorda av tunna material som andas kan ge mer skydd samtidigt som du håller dig sval och bekväm under din vandring.

Skor:
Välj vandringsskor eller trailskor som andas och ha på dig fuktavledande och snabbtorkande strumpor.

Vandringstillbehör:
Skydda ditt ansikte och dina ögon från solen med en hatt eller keps. En tubscarf gjord av fukttransporterande material kan blötläggas i kallt vatten och bäras runt halsen för att hålla dig sval.

Behöver du verkligen en jacka?

Även om sommarvädret kan vara varmt och soligt, kan det också vara oförutsägbart och förändras snabbt, särskilt i bergs- eller skogsområden. Det är alltid en bra idé att ta med en lätt jacka eller regnjacka på en sommarvandring ifall vädret blir svalare eller det börjar regna. Det kan också skydda dig från vind och ge ett extra lager av isolering om du behöver det. En lätt och packbar regnjacka tar inte upp för mycket utrymme eller vikt i din ryggsäck.

×