Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 610 000+ recensioner
Cart icon

Vad är en RECCO-reflektor och hur fungerar den?

23 april 2024

Att ge sig ut och utforska naturen är fantastiskt, eller hur? Men ibland kan äventyret bjuda på lite oväntade överraskningar. Allt kan hända , från laviner när du åker offpist till små missöden under vandringsturen, så det gäller att vara förberedd. För oss som älskar friluftslivet är det därför viktigt att ha med sig rätt utrustning för att kunna hantera alla situationer.

RECCO-reflektorer som är integrerade i dina kläder eller utrustning fungerar som ett extra lager av säkerhet och hjälper professionella räddningsteam att lokalisera dig i nödsituationer. I den här artikeln tittar vi närmare på hur RECCO-reflektorer fungerar och varför de är bra att vara utrustad med när du ska ut i naturen!

Vad är en RECCO-reflektor?

En RECCO-reflektor är en liten transponder (den väger bara fyra gram) som är en enkel lösning för att se till att du alltid är sökbar för professionella räddningsteam. Reflektorer är integrerade i kläder och utrustning som inte riskerar att slitas loss från personen vid t ex en lavin eller annan olycka. Eftersom reflektorn är integrerad i din utrustning, riskerar du inte att glömma den i bilen, stugan, lägret eller hemma.

Reflektorn är helt passiv och underhållsfri, så du behöver alltså inte aktivera den eller oroa dig för att batteriet ska ta slut. Med en obegränsad livslängd är det ett pålitligt verktyg för alla friluftsäventyr.

image

"Vi är mycket glada över att arbeta med varumärken som RevolutionRace, som var en av de första att integrera RECCO-reflektorer i vandringssegmentet och göra människor sökbara året runt."

Fredrik Steinwall, VD på RECCO.

Hur fungerar en RECCO-reflektor?

RECCO-tekniken är ett tvåpartssystem som består av en detektor och en reflektor. Detektorn avger riktade radarsignaler som kan liknas vid strålen från en ficklampa. När signalerna träffar en reflektor reflekteras de tillbaka till detektorn och leder räddningspersonalen i riktning mot personen.

Det finns två typer av RECCO-detektorer: handhållna enheter som används av räddningspersonal på marken och helikopterburna enheter för snabbare sökning av större områden.

Handhållna RECCO-detektorer kan lokalisera reflektorer inom ett område på upp till 80 meter genom luft och 20 meter genom snö. De används av över 900 skidorter och räddningsorganisationer i 32 länder.

RECCO SAR helikopterdetektorn kan täcka större områden snabbare - den söker från 100 meters höjd och täcker ett område som är cirka 100 meter brett; den kan söka av ett område på 1 km² på sex minuter. Helikopterdetektorn är operativ på flera platser i Alperna, Nordamerika och Skandinavien.

Tillämpning av RECCO-teknologi

Sökning vid lavinolyckor

När Magnus Granhed började utveckla RECCO-systemet var det som ett svar på hans personliga erfarenhet av en lavinolycka på 1970-talet. Syftet var att göra människor elektroniskt sökbara för professionella räddningsteam.

Även idag är kamraträddning med transceiver, sond och spade den vanligaste metoden för att hitta personer som begravts i snön. Men RECCO-systemet erbjuder ett värdefullt komplement till dessa verktyg. Vid en lavinolycka söker professionella räddningsteam både med transceivers och med RECCO-detektorer. Genom att använda flera olika sätt att söka efter begravda personer ökar chanserna för att lokalisera en person snabbare.

Sökning året runt

RECCO-tekniken är inte bara ett användbart verktyg i lavinsituationer, utan även i andra typer av räddningssituationer där personer kan behöva lokaliseras i avlägsna eller svåråtkomliga områden. Tillsammans med t ex värmekameror, hundar och GPS, så fungerar den helikopterburna detektorn även här som ett komplement för räddningsteam när de söker efter en vilsen vandrare eller löpare i skog och mark.

Med RECCO SAR helikopterdetektorn kan räddningsteam effektivt söka av stora ytor snabbare när man letar efter personer som försvunnit i naturen, oavsett årstid.

Begränsningar hos RECCO-teknologi

RECCO-tekniken är onekligen ett fantastiskt hjälpmedel i räddningssituationer, särskilt vid laviner, men det är viktigt att vi även förstår dess begränsningar. Det första att komma ihåg är att RECCO-teknologi inte är skapat för kamraträddning eller för att ersätta kamraträddning med transceiver, sond och spade.

En annan viktig aspekt är att RECCO-systemets effektivitet bygger på att det finns organiserade räddningsteam som har tillgång till och kan använda detektorer. Beroende på hur långt bort en person befinner sig, kan det ta tid innan räddningsteam är på plats och redo att söka, vilket innebär att RECCO-systemet inte alltid erbjuder en omedelbar möjlighet till sök. Därför är det klokt att se RECCO-systemet som en del av en bredare säkerhetsförberedelse vid friluftsaktiviteter.

Vikten av att vara utbildad

Innan du ger dig ut på äventyr i vildmarken eller avlägsna områden är det absolut viktigast att rusta dig med kunskap och utbildning. Att förstå snötäckets stabilitet, kunna bedöma terrängen och ha kunskaper i lavinräddning kan bokstavligen rädda liv i områden där laviner är en risk.

Likaså är det avgörande för vandrare att ha goda navigationsfärdigheter, kunskaper i första hjälpen och medvetenhet om potentiella risker från djur och natur. Är du osäker på dina färdigheter? Då är det bäst att hålla sig till välanvända stigar eller markerade skidspår. Eller så kan du överväga att anlita en professionellt certifierad guide som kan se till att ditt äventyr blir både kul och säkert.

Fördelarna med RECCO-reflektorer

En stor fördel med RECCO-tekniken är att den alltid gör dig sökbar. Eftersom reflektorn är permanent inbyggd i dina kläder och din utrustning behöver du aldrig oroa dig för att glömma den. Dessutom är RECCO-reflektorn helt underhållsfri, den behöver varken aktivering eller batterier, vilket gör den till en bekymmersfri del av din utrustning. Att det är en passiv enhet gör också att den inte kommer störa lavinsändare eller transceivrar.

Det är en pålitlig backup som du inte behöver tänka på, men som ändå finns där när du behöver den. RECCO-reflektorer är universellt användbara för olika friluftsaktiviteter och detektorer finns tillgängliga på många platser över hela världen. Att ha RECCO-reflektorer i din utrustning gör dig säkrare oavsett om du utforskar avlägsen terräng eller håller dig till uppmärkta leder.

image

Shoppa jackor med RECCO-reflektorer

Shoppa jackor med RECCO-reflektorer
image

Shoppa byxor med RECCO-reflektorer

Shoppa byxor med RECCO-reflektorer
×