Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 600 000+ recensioner
Cart icon

Paris ur en äventyrares perspektiv

16 februari 2024

Paris är världens mest besökta resmål med någonstans runt 40 miljoner (!) besökare per år, en siffra som kan vara svår att ta in. Antalet tips om vad man ska hitta på under sitt besök till den franska huvudstaden är nästan lika många. De tips du kommer att få i den här artikeln är lite annorlunda eftersom de har ett mer äventyrligt inslag. Sophie och Sebastian som driver adventus.se söker gärna äventyr var de än reser, och i det här inlägget skriver Sebastian om ett besök till Paris i början av oktober. Häng med!

Stadsnära äventyr

Paris är staden som kombinerar kultur, atmosfär, shopping och historia som ingen annan stad i världen. Vem har inte fantiserat om att förälska sig och spendera en oförglömlig helg i Paris? Men Paris är faktiskt också en stad som kan visa upp en mer äventyrlig sida, den kanske inte syns lika tydligt som den fashionabla, men den finns där!

De här tipsen vänder sig till dig som vill besöka Paris och kanske byta ut (eller kombinera) shoppingturer på Champs-Elysées och det franska köket med en något mer pulshöjande aktivitet. För dig som vill uppleva lugnet i närheten av staden, andas skogsluft och hur stadens stress rinner av.

Forêt domaniale de Meudon

Forêt domaniale de Meudon är ett härligt friluftsområde precis sydväst om Paris, det tar inte ens 20 minuter med tåg hit från Paris-Montparnasse. Och den här skogen är mäktig! Att kunna ta sig ut ur Paris till en skog som inbjuder till flera aktiviteter är en fantastisk möjlighet!

Forêt domaniale de Meudon lämpar sig ytterst väl för i princip varenda besökare, en del kommer att uppskatta möjligheterna att springa på små stigar i skogen, andra att cykla mountianbike eller kanske att vandra i stillheten samtidigt som man verkligen tar in skogens storlek.

Forêt domaniale de Meudon är ett myller av stigar och möjligheterna att kombinera ihop en tur är oändliga. Jag har idag valt en tur som slingrar sig fram genom skogen på fina små stigar, på asfalterade vägar och grusvägar. Rutten är en fantastisk startpunkt, men den är ju på inget sätt ett facit på hur man ska upptäcka Forêt domondiale de Meudon.

Om du följer min tur så kommer du att få ett väldigt bra axplock på vad skogen har att erbjuda. Vi börjar vid tågstationen i Chaville Rive Gauche dit du tar dig med tåg från Paris-Montparnasse. Resan tar knappt 20 minuter och biljetten kostar (2023) €4.

Väl framme så når vi skogen ganska direkt och det är en välkommen kontrast till alla de intryck som en storstad för med sig, jag byter buller mot tystnad och lukter mot dofter. Knappa fem minuter efter att ha lämnat trängseln på tåget är jag så gott som ensam i skogen, mycket tack vare att jag gör det här på en tisdag. Ett riktigt toppentips, gör det på en veckodag!

Accrobranche - Accrocamp Forêt de Meudon

Jag har knappt hunnit snubbla in i skogen innan jag möter på höghöjdsbanan Accrobranche Meudon. Jag gillar höghöjdsbanor och jag känner att de verkligen kan locka fram barnet i oss alla. Här finns banor som passar för riktiga våghalsar där höjden över marken ibland är 15(!) meter, en riktig adrenalinrusch!

Om det är första gången du provar, eller om det är barn med i gruppen, så kanske någon av banorna närmare marken är att föredra. Alldeles oavsett så är det värt ett stopp för att fylla på endorfinnivåerna. Att klättra höghöjdsbana tillsammans är verkligen ett minne för en lång tid framöver och något som kommer att diskuteras hemma om och om igen.

Det finns också en liten servering, så när strapatsen i banan är genomförd så kanske det passar med en paus? Om höga höjder och adrenalin verkligen inte är för dig så kommer ändå tjuten och hejaropen från de som klättrar att ge en härlig upplevelse.

Vandring nära Paris i Forêt domaniale de Meudon

Skogen i Meudon är verkligen omöjligt grön den här dagen och solen skiner från en klarblå himmel. Det är i början av oktober, i Sverige har löven börjat skifta mot gult och orange, men här är skogen ännu grön. Skogen utgörs till stora delar av höga kastanje- och ekträd som bjuder på imponerande kronor. Stammarna täcks allt som oftast av murgröna som slingrar sig upp mot topparna och bidrar till att skapa en imponerande show som går i femtio nyanser av grönt.

Jag avverkar den första biten på en av skogens lite bredare grusstigar men efter en stund så tar nyfikenheten över och jag svänger in på en betydligt mindre stig. En bidragande orsak till att området är så upptäckarvänligt är att det finns vägar som omringar skogen, så det är svårt att gå helt vilse. Till slut hittar man ut ur skogen. Det gör att jag känner mig trygg i att prova mindre stigar och belöningen är ju att då kommer skogen ännu närmare och den känns på sina ställen ganska kompakt. Min uppmaning är att följa nyfikenheten och att ta den stigen som ser intressant ut!

Saker att upptäcka

I Forêt domaniale de Meudon så finns flera intressanta saker att upptäcka. För den som är intresserad av historia och arkitektur är rekommendationen Aqueduc du Croisement, ett vattensystem för att förse tidiga slott i skogen med vatten, konstruerat på slutet av 1600-talet. Det finns fortfarande kvar, även om det har torkat så är det en imponerande syn med vattenvägar i flera “våningar”.

 La site du chêne des Missions är en plats som använts av missionärer från Bretagne sedan slutet av 1800-talet. De fraktade dit megaliter (ett sorts stort stenblock, tänk Stonehenge) och placerade dem på ett sätt som skulle efterlikna det de var vana vid hemifrån. Megaliterna är placerade i noga uttänkta mönster jämte en ek som är över 30 meter hög. Enligt historien så ska platsen ha använts till både bön och offer.

Mitt mål den här vandringen är en plats som heter Terrasse de l’observatoire, en stor öppen gräsyta som ligger precis framför Parisobservatoriet. Här finns en finfin utsikt där Paris syns på håll. Men här finns också möjligheten för alla som har spring kvar i benen att springa av sig ordentligt. Vid ingången (till vänster) finns en vattenkran där det finns drickbart vatten, jag fyllde på här efter min vandring.

Nu är det inte långt kvar till att sträcka ut benen på tåget och det är dessutom nedför nästan hela vägen till tåget. När jag passerar igenom de centrala delarna av Meudon så ser jag ett så typiskt franskt torg med både gummor och gubbar som ljuger ikapp. Någon har varit på boulangeriet och köpt en baguette som sticker ut ur en tygkasse som hon slarvigt har hängt över axeln. Jag kan inte motstå de ljuva dofterna som kommer från bakugnarna utan svänger in och köper en Pain au Chocolat, min absoluta favorit. Den här är dessutom riktigt bra, bakad med mycket kärlek och ännu mer smör.

Jag har en nyfylld vattenflaska och en Pain au chocolat i magen och påbörjar resan tillbaka in mot Paris. Just idag är det strul med biljettapparaten i hallen där jag ska köpa biljett, så mitt tips till dig/er, köp en tur/retur direkt, så behöver ni inte tänka på det. Men jag lyckas med hjälp av teknikens under och min förvånansvärt flytande franska ta mig ombord på ett tåg och tillbaka till Paris. Jag känner mig fantastiskt nöjd och kanske, bara kanske lite mör i kroppen efter dagens strapats, det blev ju ändå en bit över 10 km vandring.

Centre Pompidou

Ett besök i Paris vore knappt komplett om det inte inkluderar ett besök på ett museum och mitt favoritmuseum är Centre Pompidou som verkligen ligger mitt i Paris. Centre Pompidou är värt ett besök bara för byggnaden i sig, vem vill inte åka rulltrappa i ett stort genomskinligt plaströr som går på utsidan av byggnaden? Jag vill! Arkitekturen med sina synliga rör går igen både på in och utsidan och för den nyfikne finns många vinklar och böjar att upptäcka.

Centre Pompidou har alltid ett stort utbud av olika utställningar att välja på och ett besök passar för alla åldrar, museet har på sin hemsida en hel avdelning för barn och ungdomar och tips på hur de ska upptäcka muséet på bästa sätt. Oavsett hur gammal du är så kan Centre Pompidou locka fram barnet i dig!

Besöket börjar med rulltrappor upp mot taket på byggnaden och under turen med den sista rulltrappan så uppenbarar sig en underbar utsikt över hela Paris. Jag slås av det magiska med att helt plötsligt befinna sig över takhöjden på de omkringliggande byggnaderna. Mitt absolut bästa tips är att besöka under solnedgången, Paris takåsar och Eiffeltornet i solnedgångsljus är något alldeles extra magiskt!

Hitta till Centre Pompidou

Det franska köket

Paris har näst flest Michelinrestauranger i hela världen, det är bara Tokyo som har fler. Hur många det är? 199 st (!). Det går alltså ingen nöd på riktigt bra restauranger, men vad ska en välja om en inte vill ha det absolut finaste, utan snarare något riktigt genuint, dit fransmännen själva gärna går? Här är tre av mina absoluta favoriter.

ASTAIR

Franskt kök för mig är en komplicerad kärleksaffär full av klichéer och min bild kokas ihop som allra bäst på en typisk bistro. ASTAIR är precis just en sådan bistro där allt det som fransoserna är så stolta över kommer ihop och formar ett härligt litet guldkorn till restaurang i den stora staden.

Under besöket så upptäcktes hur fantastiskt ett ägg kan smaka när det är perfekt (oeuf parfait). Texturen och smaken av ägg som har kokat i 63 grader i mer än 40 minuter, serverad tillsammans med god skinka, är himmelsk. Jag hinner tyvärr inte äta allt på menyn, men det ger mig ju bara anledning att komma tillbaka! Missa inte mousse au chocolat till efterrätt - äggvitor, socker och mörk choklad tillsammans i den ljuvligaste av smakkombinationer.

Hitta till ASTAIR

Bouillon Chartier

Lite stökigare - mer historia. Över 19000 (!) recensioner på Google Maps och ett snittbetyg på 4 gör ingen besviken. Det här är inte fine dining, utan servicen är vad den behöver vara utan att tappa charm. Lokalerna är magnifika och stämningen på topp! Hit kommer man gärna i stora sällskap i blandade åldrar, Bouillon Chartier passar utmärkt för barnfamiljer. Om du är ute efter rustik mat på bra råvaror så är det här ett perfekt ställe.

Hitta till Bouillon Chartier

Crêperie île Saint-Louis

Ingen kulinarisk lista över Paris värd namnet är komplett utan ett creperie, och det här är ett av de absolut mest genuina. Det är pyttelitet, trångt och centralt. Beläget på Île Saint-Louis ligger det perfekt till under sightseeingturen, inte långt från Notre-Dame och Louvren. De gör både galette (för salta tillbehör som skinka och ost) och crepes (för söta tillbehör som banan och glass). Det bästa tipset är att dela på en galette och en crepe, då får du det bästa av båda utan att en blir alldeles för mätt. 

Hitta till Crêperie île Saint-Louis

×