Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Glamping vs Camping – Vad är skillnaden?

7 juni 2023

Är du en naturälskare som gillar att vara ute i naturen men också uppskattar lite lyx och komfort? I så fall har du kanske hört talas om både camping och glamping. Även om båda aktiviteterna innebär att du spenderar tid i naturen så är det två väldigt olika upplevelser. I den här artikeln kommer vi att utforska de största skillnaderna mellan camping och glamping för att hjälpa dig att bestämma vilken som passar dig bäst.

Camping: Camping innebär att du lämnar vardagen för att tillbringa natten i naturen, ofta i ett tält.

Glamping: Glamorös camping, som ofta förkortas till glamping, är en lyxigare campingupplevelse som blivit alltmer populär under de senaste åren.

Boende 

Den största skillnaden i boende mellan camping och glamping är nivån på lyx och bekvämlighet. Att campa innebär vanligtvis att du lever enkelt med grundläggande utrustning såsom tält, sovsäck, liggunderlag och kanske ett campingkök. Glamping, å andra sidan, har lyxigare bekvämligheter som riktiga sängar, el och ibland även privata badrum. 

Tält

Tält är ett av de mest populära sätten att campa på och ger en djupare upplevelse för de som vill vara nära naturen. Det finns i många olika varianter och storlekar och kan sättas upp nästan var som helst, från campingplatser till vildmarksområden i naturen. 

Jurtor

Jurtor är en typ av runda tält som har sitt ursprung i Centralasien. De är traditionellt gjora av filt och trä men moderna jurtor är ofta konstruerade med mer slitstarka material som kanvas och metall. Taket är format som en kupol vilket ger ett bättre luftflöde och släpper in naturligt ljus. Jurtor är populära som glampingboende eftersom de ger en unik och mysig upplevelse samtidigt som de låter dig vara nära naturen. De inkluderar ofta bekvämligheter som el, värme och möbler. 

Glampingtält

Förutom jurtor så finns det många olika typer av tält som används till glamping. De är ofta större och rymligare än traditionella campingtält och är vanligtvis utrustade med bekvämligheter som riktiga sängar, mjuka sängkläder, värme, elektricitet och till och med egna badrum med rinnande vatten. Glampingtält kan tillverkas av olika material och de är ofta designade för att erbjuda det bästa av två världar - skönheten och lugnet i naturen kombinerat med komforten och lyxen i ett exklusivt hotellrum. 

Husbilar och husvagnar

Husbilar och husvagnar är mobila boenden som finns i många olika storlekar och standader. De är ofta utrustade med alla nödvändiga faciliteter som finns i ett hem såsom kök, badrum och sovrum. De passar bra för de som vill resa och campa bekvämt men med flexibiliteten att utforska flera platser utan att behöva boka flera boenden. 

Stugor

Stugor är permanenta campingboende som vanligtvis är större än tält och har bekvämligheter som riktiga sängar, el och värme. Stugor kan vara väldigt enkla  utan el eller rinnande vatten, men de kan cokså vara fullt utrustade fritidshus med alla bekvämligheter du också har hemma. Att bo i stuga kan vara ett bra alternativ för de som vill uppleva naturen men ändå njuta av samma komfort och bekvämlighet som hemma. 

Kunskaper och utrustning

Camping är en rolig aktivitet, även för nybörjare. Men för att få en bra upplevelse behöver du vissa kunskaper och utrustning. Det viktigaste är att veta vad hur du ska packa är avgörande, samt hur du sätter upp ett tält och laga mat i ett campingkök eller över öppen låga. Camping kan vara utmanande, särskilt om din tältar i ett avlägset område. Dessutom behöver du specialutrustning som du kanske inte kan använda för andra aktiviteter, till exempel tält, sovsäck, liggunderlag och ett campingkök.

image

Glamping kräver oftast inte att du kan lika mycket innan eller har speciell utrustning. Oftast har glampingboenden bekvämligheter som en riktiga sängar med sängkläder, värme och tillgång till elektricitet. De kan också vara möblerade och ha både köksutrustning samt belysning. Med all utrustning som redan finns behöver du oftast bara ta med dig kläder och andra personliga saker när du ska glampa. Du behöver alltså ingen speciell förkunskap eller utrustning innan du ger dig iväg.

image

Kostnader 

Men hur är det med kostnaderna, är camping billigare än glamping? Glamping kostar oftast mer än camping eftersom det har en högre nivå av komfort och du betalar ofta per natt, precis som på ett hotell. När du campar är det oftast campingplatsen som står för den största kostnaden och du kan också behöva betala för att få använda vissa faciliteter, men du kan också tälta i naturen helt gratis.  

Men det är också viktigt att tänka på att camping kräver att du investerar i utrustning som tält, sovsäckar och liggunderlag vilket kan bli dyrt om du väljer utrustning av hög kvalitet. Det gör att camping blir billigare först om du gör det ofta. Dina första kostnader kommer att vara höga men efter det är det betydligt billigare när du tältar, speciellt om du tältar i naturen.  

Glamping kan vara ett mer prisvärt alternativ om du sällan åker på camping eller glamping eftersom du inte behöver investera i någon speciell utrustning. Men du kan också se ifall du kan låna eller hyra campingutrustning innan du köper din egen, på så sätt kan du testa både upplevelsen och utrustningen innan du köper. 

Är glamping bättre än camping? 

För de som vill njuta av naturen men inte göra avkall på moderna bekvämligheter så kan glamping vara ett bättre alternativ än att campa i traditionellt tält. Glamping ger en mer bekväm och lyxig upplevelse vilket gör det perfekt för människor som vill koppla av och varva ner i naturen.  

Att campa i traditionellt tält eller under mer primitiva former brukar kännas mer autentiskt och som att du kommer närmare naturen. Det är en mer krävande upplevelse som sätter dig och dina färdigheter i fokus och som tillåter dig att utmana dig själv ordentligt. Om du campar i traditionellt tält är du också mer flexibel och kan utforska mer avlägsna och ensliga  platser. 

Vilken som passar dig bäst beror på vad du gillar och vilken typ av upplevelse du är ute efter. Om du värdesätter komfort och bekvämlighet kan glamping vara det bättre valet, men om du letar efter en mer autentisk och utmanande  upplevelse kan tältning i skogen vara mer lockande.  

Testa camping 

Om du är någon som uppskattar en mer rustik upplevelse och är villig att bo mer primitivt i utbyte mot att komma närmare naturen. 

Testa glamping 

Om du är någon som vill njuta av naturen utan att ge avkall på lyx och komfort och som kanske inte har så mycket erfarenhet av traditionell camping.

×