Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 630 000+ recensioner
Sök efter kategori, produkt, aktivitet...
icon-search
icon-my-pages
icon-icon-cart
icon-hamburger

Vattentät vs vattenavvisande vs vattenresistent

31 oktober 2023

Oavsett om du står inför duggregn, lätta regnskurar eller ösregn, är det viktigt att välja rätt kläder. För att kunna göra det är det bra att ha koll på vad vattenresistent, vattenavvisande och vattentät innebär när det kommer till friluftskläder. Det är tre begrepp som kan kännas likvärdiga men som i praktiken syftar till tre olika nivåer av regnskydd. I den här guiden går vi igenom begreppen och hur vattentäta kläder som andas faktiskt fungerar.

VattenresistentVattenavvisandeVattentät
Låg nivå av regnskydd.Medium nivå av regnskydd.Hög nivå av regnskydd.
Står emot lite regn.Lätta och korta regnskurar samt måttlig snö.Kraftiga och långvariga regnskurar samt blöt snö.
DWR-behandlingVattentätt membran, DWR-behandling, tejpade sömmar och vattenresistenta dragkedjor.
image

Vad betyder vattenresistent?

Ett vattenresistent tyg har den lägsta nivån av regnskydd och betyder att materialet till viss del kan motstå vatten. Ofta är det ett material som är tätt vävt vilket gör att det tar lite tid för vatten att tränga igenom. Vattenresistenta kläder är lämpliga vid mycket lätt regn. Du kommer att vara fuktig, men kläderna torkar också snabbt när det har slutat regna.

Vad betyder vattenavvisande?

Ett vattenavvisande tyg har ett högre vattenskydd än vattenresistent, men det är inte vattentätt. Vattenavvisande material kan motstå absorption av vatten eller stöta ifrån sig vattendroppar vid kontakt. Ofta är dessa material behandlade med DWR (Durable Water Repellent) för att skapa en yta som stöter bort vatten. Istället för att absorberas så pärlar sig vattendropparna vilket gör det lättare för dem att rulla av materialet. Vax är en annan populär vattenavvisande behandling för vissa material i friluftsutrustning, till exempel bomullscanvas.

Att lägga på en vattenavvisande behandling på dina kläder kan ge dem ett högre skydd mot vatten, men vid kraftigt regn eller långvarig exponering kommer vatten så småningom att tränga igenom. Över tid och vid hård användning måste DWR-behandlingen eller vaxet appliceras igen för att bibehålla sin effektivitet. 

Läs mer: Vad är DWR (Durable Water Repellent)?

Vad betyder vattentät?

Ett vattentätt material har en hög nivå av regnskydd. De två vanligaste sätten att göra ett material vattentätt är med ett membran eller en beläggning. Oftast är friluftskläder designade för mer intensiva aktiviteter konstruerade med ett membran.

Ett membran är en teknisk barriär som tillåter vattenånga inifrån plagget att ta sig ut samtidigt som det förhindrar att vattendroppar tränger sig in. Plagg gjorda med vattentäta membran har god andningsförmåga samtidigt som de ger mycket bra skydd mot regn.

Hur funkar vattentäta plagg med membran?

Vattentäta material som andas är gjorda av ett yttre material med ett vattentätt membran laminerat på insidan och ofta ett tredje material som innerfoder för att det ska kännas skönare mot huden.

Det finns olika typer av membran men vad de alla har gemensamt är att de förhindrar vatten från att tränga igenom samtidigt som de andas och tillåter vattenånga från insidan av plagget att passera ut. Den här smarta designen gör att du håller dig torr när det är regnigt ute utan att känna dig blöt och klibbig när du är varm och svettas. 

Det vattentäta membranet är ömtåligt och rispor eller hål försämrar regnskyddet. För att skydda membranet laminerar man ihop det med ett slitstarkt tyg som fungerar som ett yttre lager. Det är ofta ett tätt vävt material som behandlats med DWR för att göra det vattenavvisande och förhindra att vatten genomblöter det yttre tyget då det påverkar plaggets andningsförmåga negativt. 

Membranets insida behöver också skyddas så att det inte skadas eller går sönder. Det kan man göra med ett löst innerfoder, en skyddande beläggning eller genom att laminera en väv på insidan av materialet. De olika konstruktionstyperna kallas ofta 2, 2.5 eller 3 lager.

Konstruktionstyper

2 lager (2L): I denna design är det vattentäta membranet laminerat på insidan av yttertyget. Innerfodret är separat vilket ger en skön känsla mot huden.

2,5 lager (2,5L): Denna typ av kläder har ett vattentätt membran som också är laminerat på insidan av yttertyget. Men istället för ett löst innerfoder så har det en skyddande beläggning som är sprayad eller tryckt på insidan. Detta skyddar membranet från slitage och ger ett lättare plagg som är smidigt att packa.

3 lager (3L): Här är yttertyget, det vattentäta membranet och innerfodret tätt sammanfogade som ett tyg. Denna design är riktigt slitstark och ger ett bra regnskydd.

Full-tejpade sömmar

Materialets vattentäthet försvagas i sömmarna eftersom nålen vid sömnad gör små hål i membranet där vatten kan läcka igenom. Detta innebär att alla sömmar i vattentäta kläder är svaga punkter som måste förstärkas med vattentät tejp för att förhindra läckage.

Vattenresistenta dragkedjor

Dragkedjor är en annan svag punkt där vatten kan läcka igenom både sömmen och dragkedjans tänder. För att försvåra detta använder man ofta vattenresistenta dragkedjor i skal- och regnplagg då de ger ett bättre regnskydd.

Hur mäter man vattentäthet?

För att mäta vattentätheten hos ett material används ett test som kallas hydrostatiskt huvudtest. Testet visar hur mycket vattentryck membranet klarar innan vatten tränger igenom och mätvärdet uttrycks i millimeter (mm).

Förr gjordes den här typen av test genom att hälla vatten i en pelare och mäta hur högt tryck tyget kunde motså innan det läcker igenom. Därför brukar man hänvisa till hur hög vattenpelare ett plagg har som ett annat namn på mätvärdet. Numera är testerna automatiserade och mätvärdena kan skilja sig mycket åt beroende på hur snabbt man ökar trycket. Vi använder oss av den japanska standarden, JIS L 1092, när vi testar vattentätheten hos våra material. 

Ju högre mätvärde (eller vattenpelare), desto mer vattentätt är materialet. Konstruktionen på plagget, väderförhållande och användning påverkar också vattentätheten.

VattenpelareVäderförhållanden
5 000 – 10 000 mmTål lätt regn, måttlig snö och lätt tryck.
10 000 – 15 000 mmTål måttligt regn, normal snö och lätt tryck.
15 000 – 20 000 mmTål långvarigt och kraftigt regn, blöt snö och måttligt tryck.
20 000 mm +Tål kraftigt, ihållande regn, blöt snö och högt tryck.

Vikten av andningsförmåga

Det är ofta när andningsförmågan är påverkad som det kan kännas som att dina vattentäta kläder läckt igenom. Utan bra andningsförmåga kan varm och fuktig luft inuti dina kläder inte transporteras ut, vilket gör att du känner dig fuktig och klibbig eftersom du svettas och blir varm.

Andningsförmågan kan påverkas när yttertyget på dina kläder är mättat med vatten då det förhindrar vattenångan från att transporteras genom ytterväven. DWR-behandlingen på yttertyget får vattnet att pärla sig och rulla av, vilket gör att det tar längre tid innan tyget blir genommättat med vatten.

Ju mer aktiv du är, desto mer fuktig luft måste du ventilera ut och membranets andningsförmåga kanske inte kan hänga med. Därför är det bra att ha ventilationsdragkedjor i dina vattentäta plagg. De låter dig ventilera ut varm och fuktig luft snabbare under högintensiva aktiviteter.

Andningsförmågan mäts i ett labb och indikerar materialets förmåga att ventilera vattenånga. Det mäts i g/m²/24h, det vill säga mängden vatten, mätt i gram, en kvadratmeter tyg kan släppa ut på en dag. Ju högre andningsförmåga, desto bättre är materialet på att ventilera fuktig luft från kroppen.

AndningsförmågaAktivitetsnivåer
5 000 – 10 000 g/m²Lågintensiva aktiviteter som promenader och lättare utförsåkning.
10 000 – 15 000 g/m²Medelintensiva aktiviteter som vandring eller skidåkning.
15 000 – 20 000 g/m² +Högintensiva aktiviteter som att springa eller gå uppför.

Vad ska du välja?

Vilken nivå av regnskydd och andningsförmåga du ska välja beror på väder, klimat, aktivitet och intensitetsnivå. Att välja rätt balans mellan dessa faktorer kan hjälpa dig att reglera din kroppstemperatur och hålla dig torr när du är ute i naturen, oavsett väder.

Vanliga frågor

×