Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Ta bättre bilder på natur och landskap när du vandrar

26 maj 2023

Är du redo att ta din fotografering från "meh" till magnifik? Att fånga skönheten i naturen kan vara svårt men med rätt utrustning och kunskap är det enklare än du tror. I den här artikeln ger vi tips om hur du justerar dina kamerainställningar för olika situationer och hur du komponerar dina bilder mer effektfullt. Dessutom ger vi dig våra tre bästa tips för bättre naturbilder. Så gör dig redo att ta fantastiska bilder och ta din fotografering till nästa nivå!

Utrustning

När det kommer till utrustning för naturfotografering behöver du oftast inte en avancerad DSLR-kamera för att ta riktigt bra bilder. Faktum är att kamera i din smartphone kan vara mer än tillräcklig. Den är kompakt, lätt och alltid inom räckhåll. Nuförtiden har de flesta smartphones kameror av hög kvalitet med funktioner som optisk bildstabilisering och flera linser, vilket gör att de kan producera bilder med hög kvalitet.

Förutom en bra kamera kan du behöva investera i vissa tillbehör, som till exempel ett stativ. Stativ underlättar när du ska fota självporträtt och gruppbilder eftersom du inte behöver hålla i kameran. Ett flexibelt Gorillapod-stativ är perfekta att ta med på vandringsturen. De är lätta och kompakta vilket gör dem enkla att bära med sig. De går också att linda runt träd eller sätta lågt mot marken för att få mer kreativa vinklar och perspektiv. De är ett bra tillskott till din vandringsutrustning.

Komponera din bild

Bildkomposition är nyckeln för att ta fantastiska bilder på natur, landskap och djur. Det handlar inte bara om motivet utan också hur du ramar in det. Här är några grundläggande principer för komposition som kan hjälpa dig att ta finare och mer intressanta bilder på din nästa vandringstur.

Ledande linjer:

Använd naturliga linjer som stigar, vattendrag eller grenar för att skapa ett djup och dra blicken till motivet. Experimentera med olika vinklar och perspektiv för att hitta de linjer som ger bäst effekt.

Tredjedelsregeln:

Föreställ dig att din bild är uppdelad i tre delar både horisontellt och vertikalt. Placera ditt motiv längs dessa linjer eller i korsningarna mellan linjerna. Detta ger en mer visuellt tilltalande och balanserad komposition.

Skärpedjup:

Använd ett kort skärpedjup för att framhäva ditt motiv och skapa en suddig bakgrund eller ett långt skärpedjup när du vill ha både förgruden och bakgrunden skarp. Justera bländaren för att uppnå den effekten du vill ha.

Använd människor för att visa skala:

Att ha med människor i dina bilder kan hjälpa till att visa skala och göra dem ännu mer dramatiska.Testa olika placeringar och poser för att skapa en mer intressant och effekfull bild.

Grodperspektiv:

Att ta en bild från en lägre vinkel, grodperspektiv, kan få dina foton att kännas djupare och inte lika platta vilket gör att de ofta upplevs som bättre. Det kan också skapa ett annat perspektiv och få ditt motiv att framstå som starkare och mer imponerande vilket kan vara bra när du fotograferar landskap. 

Lär dig din kamera

Innan du tar med dig din kamera på vandringsturen så är det viktigt att du lär känna den. Att förstå kameran och dess inställningar gör att du kan ta bättre bilder och få ut det mesta av din upplevelse. Här är några grundläggande inställningar du bör lära dig att justera:

Grundläggande kamerainställningar

Bländare

Bländaren är det hål som släpper in ljus till kameran. Man kan reglera hur mycket ljus som kommer in i kameran genom att justera hur stor bländaren är vilket också påverkar skärpedjupet. Att välja ett lägre bländartal (t.ex. f/1.8) ger i ett kort skärpedjup med suddig bakgrund, medan ett högre bländartal (t.ex. f/16) ger i ett längre skärpedjup med både förgrund och bakgrund i fokus.

Slutartid

Slutartid är hur länge bländaren är öppen vilket påverkar hur länge kamerasensorn utsätts för ljus. Det påverkar mängden rörelseoskärpa eller frysning i en bild. En snabbare slutartid (t.ex. 1/1000s) kan frysa rörelse, medan en längre slutartid (t.ex. 1/30s) kan skapa rörelseoskärpa. Det är viktigt att tänka på om du fotar på frihand och inte vill ha suddiga bilder.

ISO

Hur känslig kameran är för ljus kallas ISO. Högre ISO-värden gör att bilden exponeras snabbare vilket gör att du slipper rörelseoskärpa när du fotar i svagt ljus. Men höga ISO-värden gör också att bilden blir brusigare. Hur högt ISO-värde du kan fota med utan för mycket brus i bilderna varierar och du kan behöva testa dig fram för att hitta gransen för din kamera.

Vitbalans

Ljus kan ha olika temperatur vilket kan påverka hur kameran återger olika färger, speciellt neutrala färger. Vitbalansen ställer in kameran efter vilken temperatur ljuset har och gör så att färger återges korrekt.

Hur du ställer in din kamera för olika situationer

Djup skugga: 

I skogen kan det ofta bli riktigt djup skugga och då kan du behöva använda ett högre ISO-tal för att kompensera för det svaga ljuset. Prova ett lägre bländartal för att släppa in mer ljus och skapa en suddig bakgrund. Använd en längre slutartid eller stativ för att inte få skakiga och oskarpa bilder.  

Sport och rörelse:

När du tar sportbilder eller bilder på rörelse är det bra att ställa in kameran på en kortare slutartid för att frysa rörelser och använd ett lägre bländartal för att skapa en suddig bakgrund. Aktivera kontinuerligt autofokus och serieläge för att ta flera bilder samtidigt. 

Suddig bakgrund för porträtt:

När du tar porträtt och vill få bakgrunden att se suddig ut ska du prova att använda ett lägre bländartal som f/1.8. Detta kommer att hjälpa till att framhäva personen från bakgrunden och få dem att sticka ut. Du kan också använda en längre brännvidd för att få bakgrunden att se ännu suddigare ut och skapa en vacker bakgrundseffekt som kallas bokeh. 

Hårt solljus & gnistrande snö:

När du fotograferar i hårt solljus eller när det är mycket snö kan det vara bra att använda ett lägre ISO-tal och en högre slutartid med ett högre bländartal för att inte bilden ska bli överexponerad. Underexponera istället bilden något för att förhindra att du förlorar detaljer i bilden. 

Tre tips för att ta bättre bilder på vandringen

När du har bemästrat kamerainställningarna och kommit på hur du bäst komponerar din bild, kommer här tre grymma tips för att ta din naturfotografering till nästa nivå:

Gyllene timmen:
Gyllene timmen (eller golden hour) hänvisar till tiden strax efter soluppgången eller strax före solnedgången: Då är ljuset mjukt, varmt och diffust vilket skapar vackert, glödande ljus för fotografering. Planera din vandring och fotografering runt dessa tider för att ta fantastiska bilder.

Var ute i god tid:
Förutom att ta tillvara på den fantastiska ljuset under den gyllene timmen vid soluppgången så är det cokså betydligt mindre människor ute på vandringslederna och utkiksplatserna. Med färre personer kan du få bättre vyer och merstörre kontroll över hur du vill komponera din bild. Du slipper också oönskade personer i din perfekt komponerade bild och jobbet med att redigera bort dem i efterhand.

Kläder i klara färger:
Svart kan vara svårt att fånga snyggt på bild så tänk på att ha på er färgglada kläder. Det skapar mer visuellt intressanta bilder och drar blicken till motivet. Det här är speciellt effektivt när du fotar naturbilder och landskapsbilder eftersom färgerna kan gå in mycket i varandra och du kan behöva något som sticker ut för att skapa lite mer dramatik i bilden.

×