Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Bomull vs syntet: Vilket material är bäst för friluftsaktiviteter?

25 augusti 2023

Oavsett om du ska gå på en enklare dagsvandring eller en tre dagars trekkingtur i bergen så är materialet i dina friluftskläder en viktig faktor för att du ska känna dig bekväm. Två av de vanligaste materialen i friluftskläder är bomull och syntet, men vilket passar bäst?

Friluftskläder kommer i många olika material och vilket som passar bäst beror på situationen. Valet av kläder och material beror av balansen mellan vädret ute och din kroppstemperatur. Med andra ord ska kläderna ska hjälpa oss reglera vår kroppstemperatur och skydda oss från både överhettning och nedkylning. Vilka egenskaper du behöver i dina kläder för att göra det beror på vad det är för väder ute och hur intensiv aktiviteten är.

Kort fungerar det så att du blir varmare när du ägnar dig åt fysisk aktivitet och för att reglera din kroppstemperatur börjar du svettas. Svett hjälper till att kyla ned dig när den avdunstar från huden. Därför är det första lagret av kläder närmast huden så viktigt. Hur plaggen absorberar och transporterar fukt är en avgörande faktor när det kommer till att reglera kroppstemperaturen på ett bra sätt.

För- och nackdelar med bomull

Bomull är en av de första fibrerna som mänskligheten lärde sig att skörda och omvandla till textilier. Tackvare att det är så mjukt och bekvämt så har det sedan dess varit ett viktigt material för klädtillverkning. Dessutom är det också prisvärt, allergivänligt och lätt att tvätta. Bomull har väldigt bra absorptionsförmåga och kan absorbera upp till 27 gånger sin egen vikt i vatten vilket är både väldigt användbart och en av dess största nackdelar.

Materialens förmåga att transportera fukt, det vill säga både att absorbera och släppa ifrån sig fukt, är en av de viktigaste faktorerna för kläder gjorda för friluftsliv och träning. Bomull är som sagt väldigt bra på att absorbera fukt men det är inte lika bra på att släppa ifrån sig vilket gör att det inte är lika bekvämt att ha på sig under högintensiva aktiviteter. Bomullsplagg som absorberat svett kommer vara fuktiga, blöta och tunga under en längre tid vilket kan kännas obekvämt och orsaka skav. När bomullen blir blöt förlorar den sina isolerande egenskaper vilket betyder att du kyls ner snabbare. Det kan vara bra i väldigt varma klimat, men inte lika bra i svalare temperaturer. Nedkylning, eller hypotermi, uppstår när kroppstemperaturen sjunker till under 35°C, alltså bara två grader under vår normala kroppstemperatur. Att välja rätt kläder för klimat och aktivitet kan faktiskt vara en livräddande faktor när risken för nedkylning är stor.

En annan nackdel med bomull är att de lätt skrynklar och det kan vara riktigt svårt att bli av med skrynklor och veck. De tappar också ofta formen snabbt vilket innebär att din favorittröja kanske inte kommer kännas och se likadan ut efter ett tag.

Ofta avråder man från bomullsplagg till friluftsaktiviteter som till exempel vandring, men det finns situationer när bomull är ett bra alternativ. När du befinner dig i varma klimat, oavsett om det är fuktig eller torr värme, så är bomullsplagg bra att ha på sig. Den höga temperaturen gör att du svettas mycket men du behöver inte heller någon isolering, utan att bomullen kyler ner dig när den är blöt är mer en fördel än en nackdel. Bomull andas också bra och ger bra luftcirkulation vilket kommer göra att du känner dig mer bekväm när det är varmt ute.

Fördelar

Mjuk och skön

Bra andningsförmåga

Fuktabsorberande

Allergivänlig

Nackdelar

Sämre fukttransporterande egenskaper

Torkar långsamt

Isolerar dåligt när det är blött

Tung när det är blött

Skrynklar

Kan tappa formen

För- och nackdelar med syntet

Syntetiska material är olika typer av konstgjorda fibrer såsom polyester, nylon, akryl och spandex. Dessa fibrer har tillverkats på kemisk väg, det vill säga syntetiserats i ett labb, till skillnad från fibrer som hämtats från naturen som bomull och linne.

Polyester är ett av de vanligaste syntetiska materialen i kläder för friluftsliv och träning. Polyesterplagg är billiga att tillverka eftersom hela produktionsprocessen kan slutföras i en enda fabrik var som helst i världen. Man behöver alltså inte transportera material över långa avstånd mellan plantage och fabrik.

Polyester har många fördelar när det kommer till friluftskläder. Till skillnad från bomull så har polyester väldigt bra fukttransporterande egenskaper. När du svettas under vandringen, joggingturen eller gympasset så avdunstar fukten snabbt från tyget. Det gör att materialet torkar snabbt vilket du också märker när du tränar eller tvättar polyesterplagg. Syntetiska material väger inte heller så mycket vilket är bra när du ska packa.

Polyester skrynklar inte så lätt och behöver därför oftast inte strykas. Det tappar inte heller formen på samma sätt som bomull och är mer slitstarkt vilket gör att dina plagg kommer hålla i många år framåt. Slitstyrkan hos polyester är en av dess viktigaste egenskaper och en av de största anledningarna till att det är så populärt för kläder.

Men också polyester har nackdelar, främst dess begränsade andningsförmåga. Polyesterfibrer är lätta men de ventilerar inte lika bra som naturliga fibrer. Därför kan plagg i naturliga material som bomull, linne och ull passa bättre för aktiviteter i varma klimat. Syntetiska material kan också börja lukta illa efter ett tag eftersom materialets struktur drar åt sig fettlösliga kroppsoljor när du svettas vilket gör att bakterier kan fastna mellan fibrerna. Vanliga tvättmedel och låga temperaturer gör inte alltid att alla bakterier försvinner vid tvätt. Om dina syntetiska plagg börjar lukta illa kan du testa att tvätta dem med tvättmedel speciellt utformade för sportkläder eller att hälla 1-2 dl ättika i sköljmedelfacket på tvättmaskinen och tvätta med ditt vanliga tvättmedel.

Fördelar

Väger inte mycket

Slitstarkt

Snabbtorkande

Bra fukttransporterande egenskaper

Nackdelar

Kan lukta illa över tid

Sämre andningsförmåga jämfört med naturliga fiber

Det bästa av två världar

För att få fördelarna från både bomull och syntet kombinerar man ofta materialen och skapar materialmixer. Dessa mixade material förbättrar plaggens egenskaper och du hittar därför ofta toppar gjorda av en mix av bomull och polyester vilket gör dem både mjuka och snabbtorkande. Den här typen av plagg fungerar lika bra till vardags som till gymmet vilket gör dem till multifunktionella favoriter i många garderober.

Bomull och syntetiska material har många för- och neckdelar och dess unika egenskaper hjälper oss att reglera vår kroppstemperatur på olika sätt. Rätt material för friluftskläder beror därför på vilken aktivitet du gör, hur intensivt den är och vilket klimat du befinner dig i.

×