Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 610 000+ recensioner
Cart icon

Hur du klär dig för sommarvandring

18 april 2024

När sommarsolen lockar oss utomhus finns det inget bättre än att ge sig ut på vandringslederna och utforska vacker natur. Men innan du snörar på dig vandringskängorna är det viktigt att tänka på hur du klär dig för att vara både bekväm och skyddad under vandringen. I den här artikeln går vi går igenom vad du måste ha med dig, de bästa materialen och vilka faror som finns så att sommarens vandringsäventyr blir fantastiska.

Gör dig redo för äventyr i varmt väder

Plagg i bomull

Bomull absorberar fukt vilket under varma dagar kan hjälpa till att kyla ner dig. Men när det är svalare ute, eller blir skuggigt kan det istället leda till att du börjar frysa. Det kan vara bra att tänka på när du väljer kläder för sommarvandring.

Plagg i syntetiska material

Syntetiska material som ployester är lätta och har en god andningsförmåga. Polyester är också väldigt bra på att transportera bort fukt. Tack vare detta kan fukten lämna din kropp och avdunsta istället för att bli kvar i plagget och på huden.

Plagg i ull

Oftast tänker man på ullplagg som vinterplagg, och ull håller dig givetvis varm. Men det har också en fantastisk förmåga att transportera bort fukt från kroppen, vilket då även hjälper till att kyla ner dig när det är varmt.

Vilken färg ska man välja

Ljusa färger reflekterar solens strålar medan mörka absorberar dem. Mörka plagg ger dig i princip ett extra värmande lager. Alltså är det bättre att ha på sig ljusa plagg på sommaren för att hålla sig något svalare. Vi rekommenderar vita, beigea eller ljust pastellfärgade plagg.

Ventilationsmöjligheter

Välj kläder med ventilationsdragkedjor så att du själv kan bestämma när du vill ha ett större flöde av luft för att kylas ner. Löst sittande kläder kan också hjälpa med att hålla kroppstemperaturen nere och zip-off byxor är grymma då de kan gå från vanliga byxor till shorts på bara ett ögonblick.

Den optimala outfiten för sommarvandring

Här har vi samlat all den utrustning som vi är säkra på kan hjälpa dig att få ut det absolut bästa av ditt sommaräventyr, oavsett vilken aktivitet du ger dig på!

Tröjor

När du ska vandra när det är varmt ute är det viktigt att välja en tröja med god andningsförmåga och som har fukttransporterande egenskaper.

Välj lätta och luftiga material som polyester eller merinoull. De leder effektivt bort svett från huden så att den avdunstar snabbare och du håller dig sval och torr.

En tröja med en bekväm och lös passform förbättrar luftflödet och ger dig rörelsefrihet, vilket är skönt när du vandrar när det är varmt ute.

Byxor

När du väljer byxor, shorts eller zip-offs för sommarvandring är det viktigt att inte bara fokusera på hur sköna de är utan också på andningsförmåga och mångsidighet. Leta efter byxor med stretchmaterial och en bra passform med ett justerbart midjeband för mer flexibilitet och bekvämlighet på leden.

Shorts: Det perfekta valet för riktigt varma dagar om du inte är rädd för vare sig insekter eller skrapsår.

Zip-off byxor: När du är osäker på vilken slags terräng eller väderförhållanden du kommer att stöta på är zip-off byxor det självklara valet. Om du är kall eller vandrar omkring bland vassa kvistar, behåll byxbenen på. När du blir varm är det lätt att ta av dem och förvandla byxorna till shorts.

Vandringsbyxor: Välj lätta och snabbtorkande material, som nylon- eller polyesterblandningar, med bra fukttransporterande egenskaper som håller dig sval och torr. Överväg alternativ med inbyggd ventilation för att förbättra luftflödet och reglera din kroppstemperaturen under intensiva vandringar.

Accessoarer och skor

Keps: En keps skyddar dig mot såväl värmeslag som solbränna, samtidigt som den hjälper till att hålla solen borta från dina ögon.

Halsvärmare: Du kan skydda nacken och halsen från solbränna med en tunn halsvärmare. Den hjälper också till att hålla din kroppstemperatur nere genom att den kyler ner dig när den är fuktig. Vi rekommenderar att du väljer en ljust färgad halsvärmare.

Strumpor: Välj strumpor i ett snabbtorkande material som effektivt transporterar bort fukt. Strumpor i bomull är inte att rekommendera under varma dagar. Välj också strumpor i rätt storlek för att undvika skavsår.

Skor: Skoskav är lika med dåliga minnen, så den bästa investering du kan göra är att skaffa dig ett par riktigt bekväma skor för kommande äventyr! Välj skor som är både bekväma och vattentäta, ifall det plötsligt skulle börja regna.

Packbara regnkläder för plötsliga väderförändringar

Sommaren är fantastisk, men den kan ibland även upplevas något oberäknerlig. Vädret kan skifta från strålande sol till hällregn på bara några minuter. Var redo för allt med Arcade, våra tunna, lätta och packbara skalkläder.

De långa dragkedjorna på byxornas utsida gör att dem är superenkla att dra på sig om regnet överraskar, och lika lätta att dra av när solen åter tittar fram. När du inte längre vill använda dem, kan de snabbt och smidigt packas ner i sin egna ficka för förvaring. De tar i princip ingen plats i väskan!

image

Utforska Arcade-serien

Vårt lättaste skalset hittills

Risker när du är aktiv utomhus på sommaren

Att spendera tid ute eller att vandra en varm sommardag kan vara både otroligt roligt men samtidigt farligt om man inte är försiktig. Du behöver vara medveten om solens faror, känna till tecknen på uttorkning samt ha kunskap i hur du kan hantera eventuella farliga situation som kan uppstår under din sommarvandring.

Ett annat tips är att i ryggsäcken stoppa ner några salta snacks, så att du kan jämna ut kroppens elektrolytbalans vid behov. Våra ryggsäckar kommer med vattenreservoarer som hjälper till att motverka uttorkning på ditt äventyr. Ta också ett kik på vår guide i hur du rengör vatten.

Värmeslag

  • Tecken är förvirring, illamående och yrsel

  • Undvik att vandra när solen står som högst

  • Vatten! För att såväl dricka som svalka av dig med

Tecken på värmeslag är intensiv huvudvärk, illamående, förvirring, hög kroppstemperatur och yrsel. Dessa symtom uppkommer vid extrem överhettning. Hjälp genast den påverkade personen (eller dig själv) till en svalkande plats i skuggan.

Vatten kyler ner huden snabbt - om du har vatten nära till hands kan du blöta ner en buff och badda den mot pannan eller lägga den blöt runt halsen för att svalka ner den drabbade. Att ta ett dopp är givetvis ett effektivt sätt att dra ner kroppstemperaturen på!

Kom ihåg att dricka vatten när de akuta symtomen avtagit. Värmeslag kan blandas ihop med lättare överhettning. Genom att behandla överhettning kan värmeslag undvikas. Undvik att vandra när solen står som högst och ha på dig en keps för att skydda huvudet och ögonen.

Mygg och fästingar

  • Ha på dig tunna, lätta och täckande kläder

  • Använd ett milt och naturvänligt myggmedel

  • Kolla igenom huden efter varje tur ute

Mygg och andra insekter kan med enkelhet dra ner ens hiking-mood. Undvik deras sällskap genom att bära kläder i ljusa färger, då mörka material attraherar dessa små varelser lättare. Tänk på att täcka huden vid fotleder, fötter och halsen också. Genom att bära långärmat (men lättviktigt och ventilerande) tröjor och byxor kan du hålla de små krypen undan.

Även mygg- och insektsmedel är effektiva, men tänk på att använda ett medel som är milt och snällt såväl mot dig som mot vår planet. Om det är möjligt, undvik att vara ute på deras favorittid, nämligen gryning och skymning. Kolla igenom huden efter varje tur ute och se till att vräka dem direkt om de hittat ett nytt hem på dig.

×