Fri frakt över 1000 SEK & 30 dagars fria returer
Swish & faktura via Klarna
4.6/5 betyg 620 000+ recensioner
Cart icon

Schweiz på nära håll: En resa fylld med panoramautsikter

23 augusti 2023

Jag hittade många inspirerande TikToks och reseberättelser och bestämde mig för att Schweiz skulle bli målet för min nästa vandringsresa. Efter en del research så landade jag till sist på Lauterbrunnen, Mount Rigi och Mount Stoos. Jag längtade efter majestätiska bergstoppar och vacker natur, nyfiken på att personligen uppleva allt det fantastiska från TikTok och se om det verkligen levde upp till förväntningarna.

Förberedelser inför ditt schweiziska äventyr

När våra destinationer var fastställda, blev det en prioritet att packa kläder som passade det omväxlande vädret. Vädret i Schweiz är verkligen ombytligt – det kan vara strålande sol en sekund och en kraftig åskskur nästa. Därför var det klokt att förbereda sig för alla väder. För att hålla mig uppdaterad om väderförhållandena i Schweiz laddade jag ner Meteoswiss, den lokala väderappen, eller besöka deras webbplats som var användarvänlig och lätt att navigera på.

För smidig resande rekommenderar jag att skaffa ett tågkort, antingen Interrail som täcker delar av Europa inklusive delar av Schweiz, eller ett Swiss Travel Pass som ger obegränsat tågresande inom Schweiz. Dessa kort kan enkelt köpas via deras officiella webbplats. Trots att tågkorten kan vara kostsamma, ansåg jag att det var värt varje öre för att kunna utforska Schweiz obegränsat via tåg. Dessutom ingår vissa bergsturer i Swiss Travel Pass, annars kan det komma en tilläggskostnad för att åka upp till bergen.

En annan avgörande faktor att tänka på är att Schweiz är känt för sina höga levnadskostnader. Förbered dig på att spendera åtminstone 30-50€ per person för en måltid. Ett värdefullt tips är att ha lite kontanter till hands när du besöker bergsområdena, eftersom täckningen för kortbetalning kan vara bristfällig eller obefintlig där uppe.

Steg för steg genom Schweiz: Höjdpunkter under resan

Starten på äventyret: En tågresa till Lauterbrunnen och vår första hike

På första dagen begav vi oss med tåg till Lauterbrunnen, och vår resa började vid Luzern Bahnhof (tågstation), där vi gick ombord på ett panoramatåg med kurs mot Interlaken. För att undvika trängsel är det klokt att förboka sittplats – under den första timmen av den tre timmar långa resan fick vi stå eller sitta på trappan i väntan på att platser skulle bli tillgängliga. Efter att ha bytt tåg i Interlaken fortsatte vi till Lauterbrunnen, där vår första vandring på resan skulle ta sin början.

Vi hade tidigare laddat ned AllTrails-appen, men det visade sig att skyltningen var så bra att vi knappt behövde den. Appen var dock användbar för att få en överblick över rutten och undvika att missa något intressant. 

Vår vandring sträckte sig över en slinga på 8,2 km från Lauterbrunnen till Staubbachfall och Trümmelbachfälle, för att sedan återvända till startpunkten – en sträcka som tog ungefär tre timmar. Slingan erbjöd enastående vyer och landskap. Den var inte särskilt utmanande och kan varmt rekommenderas för nybörjare. Dock kan det vara en utmaning att ta sig ända upp till Staubbachfall med dess branta uppförsbackar. Belöningen vid vattenfallet är dock värd ansträngningen då man kan beundra det på nära håll.

Ett tips är att också gå till fontänen precis nedanför Staubbachfall för att dricka det svalkande bergsvattnet. I Schweiz behöver man inte oroa sig över vatten, det finns drickbara fontäner och kranar nästan överallt. Och jag måste säga att vattnet i Lauterbrunnen hade en bra svalka!

Panoramatåget var en verklig höjdpunkt och man kunde knappt sluta titta ut genom fönstret, eller sluta ta fotografier för den delen. Det var även under tågresans gång som vi bestämde oss för att återvända till en av de städer som tåget passerade – Brienz. Det var en fantastiskt charmig stad med badplatser inom gångavstånd från tågstationen. Efter vår vandring svalkade vi oss i sjön och passade till och med på att ta ett dopp i det kalla glaciärvattnet.

Upptäckande av Mount Rigi - Drottningberget i Schweiz

På den andra dagen begav vi oss till Mount Rigi, som ofta kallas "Drottningberget" i Schweiz. För att nå toppen av berget finns det tre olika vägar: antingen via Vitznau eller Arth-Goldau med en kugghjulstågbana, eller via Weggis med en linbana. Vi valde att ta tåget till Arth-Goldau och sedan kugghjultågsbanan upp till Rigi Kulm, som ligger på 1798 meter över havet. 

Tyvärr var vädret inte på vår sida när vi nådde toppen – molnen låg över landskapet i alla riktningar. Vi beslutade oss för att ändra riktning och hoppa över Rigi Panorama Trail, som var vår ursprungliga plan. Trots det är detta en vacker vandringsled som erbjuder glimtar av Luzernsjön, Zugsjön och Lauzersjön. Tyvärr var sikten begränsad på grund av moln och dimma, vilket gjorde det svårt att se framför oss. Som ett alternativ valde vi istället att vandra ned från Rigi Kulms högsta punkt till Rigi Kaltbad. Den nedåtgående vandringen var cirka 7,4 kilometer lång och tog ungefär två timmar. 

Även om vädret var disigt och molnigt var vi aldrig ensamma. Det fanns människor omkring oss, och till och med några kor på vägen. En charmig detalj var de bjällror som klingade från korna omkring oss.

Vid Rigi Kaltbad fanns det spa och restauranger där vi kunde koppla av innan vi beslutade om att fortsätta vandringen neråt eller ta linbanan. Vi valde att åka linbana nedåt efter en kort rundtur i området, eftersom vi ville hinna med båtturen tillbaka till Luzern. Båtbiljetten ingick också i vårt Swiss Travel Pass, och det var en fantastisk möjlighet att se Schweiz från en annan vinkel.

Ännu ett bergsäventyr - upplevelser på Stoos

På den tredje dagen satte vi kursen mot ännu ett av Schweizs imponerande berg. Denna gång tog vi tåget till berget Stoos och vågade oss på världens brantaste kugghjulslinbana. Upplevelsen var helt otrolig och kittlade verkligen i magen. Stoos är känt för sin 'ridge trail', som består av smala och branta stigar och trappor. För att starta vandringen kan man välja att antingen vandra upp eller ta linbanan upp till toppen (mot en avgift). Vi valde att påbörja vår vandring från toppen av Klingenstock (1935 meter över havet) och följde stigen till Fronalpstock (1921 meter över havet).

Enligt AllTrails-appen ansågs leden vara svår, och jag håller med till viss del. Innan du ger dig iväg bör du se till att ha besökt toaletten, fyllt på tillräckligt med vatten och packat en ordentlig matsäck. Eftersom stigarna är branta och smala, finns det få platser att sitta ned. Om du hittar en sittplats, passa på att vila en stund. I början av vandringen var det igen disigt och molnigt, men ju längre vi gick desto mer började molnen röra sig och vi fick en fantastisk sjöutsikt. 

När vädret klarnade kunde vi njuta av panoramautsikten under hela vandringen. Det är dock viktigt att vara försiktig och uppmärksam när man tar sig an denna stig. Den består av branta, steniga passager som är anlagda av stenar, berg och träplankor. På vissa ställen saknas räcken eller handtag att hålla sig i. Därför skulle jag inte rekommendera denna vandring för dem med problem i fotleder eller knän.

Jag blev överraskad över hur kort sträckan faktiskt var i förhållande till tiden. Sträckan är 4,4 km och tar cirka två timmar att genomföra (om du är snabb). Dock bör man vara medveten om att stigningarna både upp och ner är branta. För oss tog det något längre tid, kanske runt 3,5 timmar, inklusive alla fotostopp och pauser för att dricka eller äta.

Min starka rekommendation är att starta din vandring från Klingenstock för den bästa utsikten, oavsett om du väljer att vandra eller ta linbanan upp. Vi mötte många vandrare från Fronalpstockhållet, vilket troligen berodde på att det är mer barnvänligt med lekplats och restauranger på den sidan jämfört med Klingenstock. Men också om du vandrar från Fronpalstock kommer du alltid ha sjöutsikten bakom dig, och det vill du inte missa! 

En oförglömlig resa och nya äventyr i Schweiz

Min resa genom Schweiz var verkligen en oslagbar upplevelse som jag kommer att bära med mig. Det var min andra vandringsresa hittills, och jag blir bara mer och mer förtjust i denna typ av äventyr. Om jag måste välja det allra bästa minnet från resan, så var det dagen på Stoos och vandringen från Klingenstock till Fronalpstock – en upplevelse som kommer att vara svår att sudda ut från minnet. Schweiz har verkligen imponerat på mig och jag är säker på att jag kommer att återvända för att utforska andra delar och regioner.

Enligt de lokala guiderna blev vi rekommenderade att planera en återresa under vintersäsongen, särskilt mellan januari och mars, för den bästa vinterupplevelsen. Om jag skulle välja att återvända under sommaren, skulle jag välja månaderna maj eller juni. Detta eftersom juli kan vara en månad med varierande väder (vilket vi själva fick erfara). Schweiz har så mycket att erbjuda året runt och jag ser fram emot att utforska nya aspekter av landet vid min nästa resa.

Läs mer

×